aluset

aluset

tiistai 30. lokakuuta 2012

Esittelyssä Marilyn ja Charlie ja monta sytomyssyä

Kyllä kuulkaa minun nyt kelpaa myssyjä blogissani esitellä, nimittäin tilasin.. 
..Irlannista asti Ebayn kautta  TÄÄLTÄ  kuvan mannekiinipään, jonka ristin Marilyniksi.Päätä voi käännellä eri suuntiin. Marilyn maksoi postikuluineen 40 euroa.
 Halusin myös isomman ja miehisemmän pään ja sen tilasin TÄÄLTÄ. Postikuluineen styroxpää maksoi 20 euroa.   
mä pää sai nimekseen Charlie.

Marilyn ja Charlie pääsivätkin heti saavuttuaan mannekiinin hommiin. 

Meitä on viimeaikoina kritisoitu liian aikuismaisista malleista ja siinä on varmaan hitunen perääkin. Seuraavat myssyt ovatkin minun vastineeni tuohon kritiikkiin.

  Tämä myssy on tehty Scachenmayerin Bravo-langasta ja mallin nimi on Bravomyssy. Kiitos Kippovalimon Irinalle ja Tiina-Riitalle ohjeesta ja langasta. Bravo-myssyn ohjeen julkaisin puoli tuntia sitten blogissani TÄÄLLÄ.


  Tamä pitkänmallinen palmikkomyssy on 100% puuvillaa. Malli on oma kehittelemäni ja  nimeksi Marilynmyssy. Malli sopii hyvin miehellekin etenkin, jos jättää palmikon tekemättä. Myssyn ohjeen olen hetki sitten julkaissut blogissani TÄÄLLÄ.

     Tässä sitten pari peruspipoa , jotka  neuloin "oikein takareunasta ja  nurin"-neulosta. Tämän pipon ristin "Charliepipoksi" Vaikka Charliepipo on miehinen malli niin se näyttää  ihan hyvältä myös Marilynin päässä. Myssyn ohjeen julkasin vastikään  TÄÄLLÄ.
 
Olen myös tehnyt jo aiemmin tutuksi tulleilla malleilla pari pari myssyä.

   Olivian Perhosmyssyn virkkasin Adrianfilin Nature puuvillalangasta ja..

Ridgehatun  virkkasin Dropsin Paris-langasta. Paris lanka on niin paksua, että tein "vartalo"-osaan vain seitsemän kerrosta ja lieri-osaan yhteensä neljä. Siltikin ihan mukavan kokoinen tuli.  Lankaa meni n 100 grammaa.

Koska haluan kehittää sytomyssymalleja siihen suuntaan, että mahdollisimman moni löytäisi mieleisensä, niin ensi sunnuntaina julkaisen blogissani "Suuren sytomyssymallikyselyn", johon toivon runsasta osanottoa. Äänestykseen sisältyy myös arvonta. 

Kuulumisiin!

t. Seijasisko


Marilynmyssy


Pitkänmallisia myssyjä on toivottu - niinpä kehittelin  tämän mallin, jonka ristin mannekiinipääni "Marilynin mukaan". Palmikkokuvio on kirjasta Lesley Stanfield: Kauneimmat Neulemallit.



Lankana on Adrianfilin Nature puuvillalanka, 50 gr =87m. Langanmenekki n.90 grammaa.
 
Luo 90 s nelosen pyöröpuikoille ja neulo 1o, 1n resoria n.5cm.


  Neulo sitten  *9 silmukkaa oikein ja lisää 1 s.*. toista *-* kolme kertaa. Neulo 2 o. Tässä kohdassa aloita Palmikkokaavion ensimmäinen kerros.


  piste=nurin ja  /=oikein takareunasta


     
Kaavion 13.silmukan jälkeen neulo 2 o ja lisää 1. Neulo sitten *9 silmukkaa oikein ja lisää 1 s.*, toista *-* kolme kertaa. Kerros on valmis ja puikoilla pitäsi  olla 99 silmukka.




Jatka aina oikeinneuletta ja palmikkokuviota, kunnes resorin jälkeen olet neulonut yhteensä  48 kerrosta tai 20cm.  

Sitten alkaa kavennukset, jolloin palmikkokuviota ei enää tehdä.   Kun silmukat vähenevät on aika vaihtaa työhön sukkapuikot. 

Näin kavennat: Neulo aina joka 9. ja 10. silmukkaa oikein yhteen koko krs. Seuraavalla kerroksella kavenna joka 8. ja 9. s , seuraavalla 7. ja 8. jne. Huomaa, että ensimmäisellä kavennuskerroksella kavennetaan  9 kertaa, seuraavilla 10 kertaa. Jatka näin kaventaen kunnes jäljellä on enää 10 s:aa, pujota lanka silmukoiden läpi, kiristä ja päätä nurjalle. 
Myssy mahtuu monen kokoiseen päähän. Pituutta voi tarpeen mukaan säätää. Palmikkokuvion  voit halutessasi jättää pois, silloin malli sopii paremmin esim. miehille. 

Kysymykset tätä mallista voi kirjoittaa kommentteihin.Vastaan niihin mielelläni.

Mukavia myssyilyhetkiä!

Toivoo Seijasisko 

Charlie-pipo

Charlie peruspipo on aika äijämäinen pipo, mutta käy myös naisille. Mallin kirjoitin omasta päästä ja sen esittelee teille Charlie-styroxpää ja Marilyn-muovipää. :) 

Luo 70 silmukkaa neulo 1 oikein takareunasta, 1 nurin neulosta haluttuun pituuteen . Kavenna joka seitsemäs silmukka 2 takareunasta oikein yhteen kerros loppuun. Seuraavalla kerroksella kavenna joka kuudes silmukka 2 takareunasta oikein yhteen.  Jatka näin kaventaen kunnes jäljellä on enää 10 s:aa, pujota lanka silmukoiden läpi, kiristä ja päätä nurjalle.

 Musta myssy on neulottu 4 pyöröpuikolla ja silmukoita on 70. Ennen  kavennuksia on  neulottu  30 kerrosta. Vaaleanvihreä  myssy on neulottu 5 pyöröpuikolla ja silmukoita on 70. Ennen  kavennuksia on neulottu 35  kerrosta.

Kuvien myssyissä lankana Adrianfilin Navy: 60 % puuvillaa ja 40% akryylia. 50gr=75m. pesusuositus on käsinpesu ja koska nämä myssyt ovat sytomyssyjä, niin kiinnitän myssyihin lapun jossa pesuohje. Siten myssyn saaja ei pilaa myssyä pesemällä sen koneessa.

 Myssyn kokoa voi muuttaa lisäämällä tai vähentämällä silmukoita ja /tai vaihtamalla puikon kokoa.  Kavennukset pitää tietenkin suhteuttaa silmukoiden määrään.

Kysymykset tätä mallista voi kirjoittaa kommentteihin.Vastaan niihin mielelläni.

t. Seijasisko




Bravomyssy



Puikot: 4-4,5 pyöröpuikot resoriin, 5-6 pyöröpuikot sileään neuleeseen.


1 kerä Scachenmayerin Bravo Color lankaa (50 gr = 133m) tai  muuta  vastaavan vahvuista lankaa.
40 asteen konepesu, ei silitystä tai höyrytystä.

Luo 90 silmukkaa ohuemmille pyöröpuikoille ja neulo 1o, 1n resoria n.5cm. Vaida työhön isommat puikot ja lisää tasavälein 10 s. Jatka aina oikein neuleella 35 krs:ta(n.20cm) ja aloita kavennukset: Neulo 9. ja 10 s yhteen koko krs. Seuraavalla kerroksella kavenna 8. ja 9. s. yhteen.

Jatka näin kaventaen joka krs silmukoita. Kun jäjellä on 10 s:aa, pujota lanka silmukoiden läpi, kiristä ja päätä nurjalle.

Kysymykset tätä mallista voi kirjoittaa kommentteihin. Vastaan niihin mielelläni.

Käsityöniloa!

Toivoo Seijasisko

sunnuntai 28. lokakuuta 2012

Haastekuva kunnallisvaalipäivänä..

Lokakuun alussa  otin vastaan haasteen, jossa seurataan kuvina kodin "ikkunamaiseman" muuttumista ensin talveksi, sitten kevääksi ja taas kesäksi. Tarkoituksena on kuvata saman ikkunan maisema kerran kuukaudessa kuukauden ajan. Lopuksi kuvat kerätään kollaasiksi.  Lokakuun alussa ottamani aloituskuvan voi käydä katsomassa TÄÄLTÄ.

ma kuva on napattu tänään kello 12.30. Ensi lumi on satanut pari päivää sitten.  Suomenlippu on nostettu salkoon kunnallisvaalipäivän kunniaksi. Sää on tyyni ja pakkasta vain -1 astetta. Onkin aivan ihanteellinen vaalisunnuntain ulkoilusää.

 Roiston kanssa teimmekin leppoisan kävelylenkin naapurilähiön koululle äänestämään.

 Palatessamme meidän etupihalla oli lumessa tämä
  
Se ei liikkunut mihinkään, vaikka menin ihan likelle. Ajattelin ensin, että se on loukannut itsensä, mutta Roisto meinasi, että se on syönyt vain liikaa pihjalanmarjoja, joita tänä syksynä on ollut yllinkyllin. Puolen tunnin päästä kävin katsomassa, niin lintu oli lähtenyt omin voimin loikkimaan eteenpäin. Jalanjäljet näkyivät lumessa. Ähky taisi siis vain vaivata tai sitten marjat oli käyneitä ja lintu oli hiprakassa.:)  Aiemmin päivällä seurasimmekin kun Taviokuurnaparvi herkutteli meidän pihapuun pihlajanmarjansiemenillä, joita kyseiset linnut oikein erityisesti himoitsevat. 

Jos muuten et ole vielä äänestänyt ja vielä ehdit sen tehdä, niin kipin kapin uurnille.
 Tulipa napattua kuvakin äänestyskopissa. :)..tosin numero, minkä tuohon lippuun kirjoitin, jääköön salaisuudeksi. Sen verran voin kertoa, että valinta mietitytti, mutta lopulta YLE-vaalikoneen avulla löysin minulle oikein sopivan ehdokkaan. 

Tänään seuraamme mielenkiinnolla televisiosta vaalituloksia ja minä tikuttelen samalla sytomyssyjä. Alkuviikosta esittelen teille monta tekemääni sytomyssyä, joiden joukossa myös uusia malleja.

Mielenkiintoista vaali-iltaa muillekin!

Toivoo Seijasisko

torstai 25. lokakuuta 2012

Sopimattomia sytomyssylankoja

Tänään kävin lankakauppa Lumoavassa Langassa. Sinne oli viety taas paljon mukavia sytomyssyjä. Yhdessä pussissa oli kuitenkin myssyjä, jotka  oli järjestään tehty kutiavista ja raapivista langoista. Olimme yksimielisiä Laura-kauppiaan kanssa siitä,  että emme voi laittaa niitä menemään syöpäpolille. Jos omistaja ei halua niitä takaisin, niin lahjoitamme myssyt hyväntekeväisyyskirpparille. Tuntuu todella kurjalta, mutta onneksi tämmöiset tilanteet ovat erittäin harvinaisia. 

 Kuvan puuvillalankakerät  ostin tänään Lumoavasta Langasta.
 
Langan sopivuutta sytomyssyihin on käsitelty aina aika ajoin mutta nyt  paikallaan kirjoittaa  taas tästä tärkeästä asiasta:

 "Sytomyssyjen tärkein ominaisuus  on materiaali, sillä myssy ei saa kutittaa, hiostaa eikä mitenkään ärsyttää  päänahkaa. Syöpäpotilailla on päänahan iho usein erityisen herkkä. Tärkeää on myös, että myssy kestää hyvin pesua.  Puuvilla- ja bambulangat ovat mielestani hyvä valinta sytomyssyihin, mutta monet muutkin langat käyvät.

Efektilangat, joissa useimmiten on joukossa metallia eivät sovellu sytomyssyihin ollenkaan - ne raapivat ja kutiavat.
Paksu villalankakaan ei mielestäni sovelly sytomyssyihin, sillä myssyjähän pidetään enimmäkseen sisätiloissa. Osa villalangoista on myös kutiavia. Monet keinokuitulangat  myös kutiavat ja hiostavat. Poikkeuksiakin toki on.

Kannattaa käyttää valinnoissaan maalaisjärkeä ja vaikkapa kokeilla, miltä lankaa tuntuu esim. poskea vasten. On myös hyvä mielessään kuvitella, että langasta tehty myssy on mahdollisesti käytössä useita tunteja päivässä. Jos vähänkään epäröi langan sopivuutta sytomyssyihin, niin silloin on parasta tehdä langasta jotakin muuta. Kuten sanottu puuvilla- ja bambulanka ainakin ovat varma valinta." 

  Iltapäivällä piipahdin vielä kahvittelemassa Lankapirtin Matleenan viihtyisässä keittiössä. :) Ihastelin Matleenan tekemiä tuplalapasia ja kivoja trikoomyssyjä. Muutenkin oli mukava porista akuuteimmat sytomyssyasiat ja rönsyilihän se  juttu toki muihinkin aiheisiin.  

Lähipäivinä julkaisen postauksen, jossa esittelen uuden ystäväni Marilynin ;) ja myös monta tekemääni sytomyssyä. Marraskuun alussa tapahtuu jotakin uutta ja ainutkertaista sytomyssyilyn historiassa. Olkaapa kuulolla!

 t. Seijasisko

lauantai 20. lokakuuta 2012

Neulaostoksilla..

Lähdin neulaostoksille Nappikikkaan ..

  ..kuinkas sitten kävikään. :D 

  Natura Classic on italialainen Adriafilin 100% puuvillalanka ja on kyllä ihanan pehmoista puuvilllaa. 50 gramman kerän ohjehinta oli minusta aika hintava eli 3,70, mutta se oli  kumminkin 30% alennuksessa.

 Tämä Navy-lanka on saman valmistajan ja myös pehmoista, vähän paksumpaa lankaa, josta  60% puuvillaa ja 40% akryyliä. En nyt muista tarkkaa kerän hintaa, mutta kun sanoin myyjälle, että näistä tulee sytomyssyjä niin sain  30% alennuksen näistä Navyistakin.:) 

 Kassakoneen vierestä lähti mukaan kiva nallemitta. Ei tää nyt niin huonokaan ostos ollut. Tälläinen mitta on kätevä ottaa matkalle mukaan. Lisäksi mittanauhassa on toisella puolen sentit ja toisella puolella tuumat. Tuuman mitalla voi olla oikeasti käyttöä, jos tekee jotain käsityötä englanninkielisellä ohjeella.

Aion kyllä käyttää nämä langat ennenkuin uutta ostan. Tulikin mieleeni, että unohdin Nappikikkaan sateenvarjoni..paras  kuitenkin jättää varmuudeksi lompakko kotiin ennen kun lähtee sateenvarjoa hakemaan.:D

Mukavaa Viikonloppua!

t. Seijasisko  

keskiviikko 17. lokakuuta 2012

Tunteellisia siilejä

 Eilen illalla sain valmiiksi siililapaset.
Aika kivat tuli - vähän niinkuin rukkaset. Lapaset tein Novitan ohjeen mukaan tasona. Harmaa lanka on Lumoavasta Langasta ostamaani Christina-kehräämön  kotimaista karstalankaa. Hapsulangan olen ostanut Sinooperistä euron kerähintaan. Hapsulanka tuntui niin "harvalta",  että laitoin sitä kaksinkerroin villalangan kanssa. Siilit lahjoitan Annelle, jonka saamme tänäiltana meille vieraaksi.:)

 Matleena esitteli Lankapirtti blogissaan eilen ihastuttavat Pöllölapaset ja julkaisi samassa postauksessa mukavan Kirsi Kunnaksen runon "Pöllöt". Siitä minulla tuli mieleeni toinen mukava Kirsi Kunnaksen runo "Tunteellinen Siili", joka sopiikin hyvin tähän kirjoitukseen. Muistan, että olen tuota runoa lapsena oikein eläytyen omalle perheelleni esittänyt ja saanut hymyjä ja taputuksia.:D :D

Tunteellinen Siili
 " Oi, sanoi siili,
olen tunteellinen siili,
olen hyvä, kiltti, hellä
Ja kenelläpä, kellä
on vastaansanomista?
Se vain on surullista,
että piikkikuoren alla
siilin hellyys piili.

Oi, sanoi siili,
olen surullinen siili,
niin yksinäinen jotta!
Ja se on aivan totta:
se yksinänsä eli
ja piikein piikitteli,
ja piikkikuoren alla
sitten itkeskeli. "

Kuvan siili on Annen afrikkalainen kääpiösiili Pete, joka kylästeli meillä tammikuussa 2008. Peteä kiinnostivat kovasti minun käsityöt.:) Pete ei ollut yksinäinen, kuten runon siili, vaan sitä hoidettiin hyvin ja sen kanssa seurusteltiin joka ilta (..ei siis päivällä, jolloin siilit nukkuu). Pete kuoli vanhuuteen viime keväänä. 

Hyvää viikonjatkoa!

t. Seijasisko 



sunnuntai 14. lokakuuta 2012

Oulun Kädentaitomessuilla

Messut on koluttu. Aikaisemmilta vuosilta olen oppinut, että sunnuntai-iltapäivä on paras ajakohta messuille, sillä silloin siellä ei enää ole tungosta ja saa rauhassa tutkia messupöytien antia.






Ensimmäisen ostoksen tein Aanmaan kojulla, jossa oli kivoja massasta tehtyjä kaulakoruja kympillä kolme kappaletta. Tuli ostettua  peräti kuusi erilaista korua. Osan pidän itse ja osan annan pieninä lahjoina ystäville.

   Messuilla on joka kerta myynnissä upeita käsityöläisten tekemiä tunikoita, takkeja yms. Jälleen kerran tyydyin vain ihastelemaan noita luomuksia..tuntuvat vain liian kalliilta omalle kukkarolle.



 Olen monta vuotta aikonut itse huovuttaa pannumyssyn.:) Mutta nyt ei sitä enää tarvitse aikoa, sillä ostin Filttiinan kojusta  kivan ja just oikean kokoisen pannumyssyn keittiöömme  hintaan 25 euroa.



MinDecon kojusta löytyi lisää somistetta omaan keittiöön:


 Kiva tiskiharja ja kaksi tiskirättiä.

 Samassa kojusta ostin nämä ihanat korvakorut: mustat ovat mulle ja punaiset tyttärelleni.:)



 Hetken aikaa seurasin sormivirkkaus työnäytöstä. Helppoa ja nopeaa ja lopputuloksena  ihan kivoja lämpimiä huiveja ja kaulureita talven viimoihin.


 Kippovalimo Böökin kojulla on aina niin mukava vierailla. Kuvassa trikoosta tehtyjä myssyjä, jotka sopivat mainiosti myös sytomyssyiksi. Otin  puheeksi, että etsin nuorille ja  nuorekkaille aikuisille sytomyssymalleja ja..




 ..niinpä sain mukaani  lankakerän myssyohjeineen ihan ilmaiseksi. Kiitos Tiina-Riitalle ja Irinalle!

Viimeisen tunnin vain kiertelin ja katselin ostamatta yhtään mitään. Muutamia juttuja jäi mieleen ja ehkä sopivalla hetkellä ne vielä toteutankin. Kuvia ei tullut otettua sen enempää, johtuen paljon siitä, että jotkut näytteilleasettajat eivät  tykkää, että kuvataan ja aina pitäisi olla lupaa kysymässä. Vajaan neljän tunnin messuiluin jälkeen ajelin kotiin.



 Olen ollutkin "leskenä" koko viikonlopun Roisto meni Helsinkiin lapsuudenystäväänsä tapaamaan ja haen hänet huomenaamulla lentokentältä.  Yksin ei ole tarvinnut koko viikonloppua olla, sillä ystäviä on käynyt kylästelemässä. Kauniita ruusujakin olen saanut peräti kaksi kimppua.:)

Nyt alan katsomaan "Tanssii Tähtien Kanssa"-ohjelmaa ja neulomaan siililapasta.

Mukavaa sunnuntai-iltaa ja alkavaa viikkoa!

Toivoo Seijasisko


torstai 11. lokakuuta 2012

Sytomyssyuutiset

 Tänään kävin OYS:n syöpätautien poliklinikalla ja minulla oli viemisenä  66 sytomyssyä.
Joukossa oli Lumoavaan Lankaan vietyjä myssyjä, KäsilläHyvääTehden kerhossa tehtyjä ja myös omatekemiäni myssyjä.
Syöpätautien ja hematologian poliklinikan osastonhoitaja Irma Kinnunen otti minut iloisesti ja ystävällisesti vastaan ja lähetti myssyntekijöille seuraavat terveiset:
 "Myssyjä on Oys:ssa tällähetkellä ihan mukavasti.:) Uusia potilaita tulee kuitenkin koko ajan lisää ja äkkiä myssyt taas loppuvat, jos niitä ei tehdä lisää. Potilaat ovat  erityisesti toivoneet enemmän  "syviä" myssyjä ja isoja kokoja saisi  myös olla enemmän. Suuret kiitokset myssyntekijöille- myssyt ilahduttavat ja tulevat todella tarpeeseen!" 
http://www.lumoavalanka.fi/
Jos haluat ilmaista lankaa sytomyssyjä varten, niin sitä on jaossa oululaisessa lankakauppa Lumoavassa Langassa (Albertink. 11, Mannerheimin puiston laidassa).
 Langat ovat yksityisten ihmisten keräykseen lahjoittamia. Olemme päättäneet, että kerralla voi enintään valita viisi kerää lankaa ja kun tuo valmiit myssyt tilalle, niin voi sitten halutessaan valita lisää sytomyssylankaa, jos sitä suinkin on vain tarjolla.:)   

Lumoavaan Lankaan  voi myös viedä valmiit myssyt ja kauppias toimittaa ne OYS:n syöpätautien poliklinikalle.

 Sytomyssyihin soveltuvaa lankaa otamme edelleenkin mieluusti vastaan.
 Sytomyssyihin käyvät sellaiset langat, joista tehdyt myssyt eivät hankaa, hiosta eivätkä ärsytä päänahkaa.
 Tälläisiä ovat pehmeät luonnonkuiduista valmistetut  kuten puuvilla- tai bambulanka tosin villalankaa emme suosittele. Keinokuitu ja -sekoitelangoista osa on sopivia sytomyssyiksi. Sytomyssyihin sopimattomia lankoja olemme toimittaneet muuhun hyväntekeväisyyteen.
 Lankalahjoitukset voi toimittaa suoraan Lumoavaan Lankaan. Laura-kauppias ottaa lahjoitukset vastaan ja ilmoittaa meille lahjoituksesta. Osa lahjoituksista menee yksityisille ihmisille ja osa langoista  jaetaan isommissa erissä käsityökerhoille tms. 

 Kaikissa lahjoituslanka-asioissa voi toki  olla  yhteydessä myös minuun ja esimerkiksi silloin jos haluaa lähettää lahjoituslankaa postin välityksellä. Sähköpostiosoitteeni on  seijasiskon@gmail.com 

Lopuksi viimepäivien aikana valmistuneet omatekemäni sytomyssyt. 
 Kaikissa mallina on Olivian Perhosmyssy, jonka ohje löytyy TÄÄLTÄ . Yhden Perhosmyssyn tekee parissa tunnissa!

Viikonlopulla on Pohjois-Suomen suurin käsityötapahtuma eli Oulun Kädentaitomessut Ouluhallissa. Itse olen menossa sinne sunnuntaina ja lupaan kirjoittaa alkuviikosta jonkinlaista raporttia tännekin.

Syksyä on vielä jäljellä! 
Tämän kauniin ruskakuvan nappasin taloyhtiömme pihalta pari päivää sitten ja sen myötä toivottelen kaikille kauniita syyspäiviä!

t. Seijasisko