aluset

aluset

torstai 25. lokakuuta 2012

Sopimattomia sytomyssylankoja

Tänään kävin lankakauppa Lumoavassa Langassa. Sinne oli viety taas paljon mukavia sytomyssyjä. Yhdessä pussissa oli kuitenkin myssyjä, jotka  oli järjestään tehty kutiavista ja raapivista langoista. Olimme yksimielisiä Laura-kauppiaan kanssa siitä,  että emme voi laittaa niitä menemään syöpäpolille. Jos omistaja ei halua niitä takaisin, niin lahjoitamme myssyt hyväntekeväisyyskirpparille. Tuntuu todella kurjalta, mutta onneksi tämmöiset tilanteet ovat erittäin harvinaisia. 

 Kuvan puuvillalankakerät  ostin tänään Lumoavasta Langasta.
 
Langan sopivuutta sytomyssyihin on käsitelty aina aika ajoin mutta nyt  paikallaan kirjoittaa  taas tästä tärkeästä asiasta:

 "Sytomyssyjen tärkein ominaisuus  on materiaali, sillä myssy ei saa kutittaa, hiostaa eikä mitenkään ärsyttää  päänahkaa. Syöpäpotilailla on päänahan iho usein erityisen herkkä. Tärkeää on myös, että myssy kestää hyvin pesua.  Puuvilla- ja bambulangat ovat mielestani hyvä valinta sytomyssyihin, mutta monet muutkin langat käyvät.

Efektilangat, joissa useimmiten on joukossa metallia eivät sovellu sytomyssyihin ollenkaan - ne raapivat ja kutiavat.
Paksu villalankakaan ei mielestäni sovelly sytomyssyihin, sillä myssyjähän pidetään enimmäkseen sisätiloissa. Osa villalangoista on myös kutiavia. Monet keinokuitulangat  myös kutiavat ja hiostavat. Poikkeuksiakin toki on.

Kannattaa käyttää valinnoissaan maalaisjärkeä ja vaikkapa kokeilla, miltä lankaa tuntuu esim. poskea vasten. On myös hyvä mielessään kuvitella, että langasta tehty myssy on mahdollisesti käytössä useita tunteja päivässä. Jos vähänkään epäröi langan sopivuutta sytomyssyihin, niin silloin on parasta tehdä langasta jotakin muuta. Kuten sanottu puuvilla- ja bambulanka ainakin ovat varma valinta." 

  Iltapäivällä piipahdin vielä kahvittelemassa Lankapirtin Matleenan viihtyisässä keittiössä. :) Ihastelin Matleenan tekemiä tuplalapasia ja kivoja trikoomyssyjä. Muutenkin oli mukava porista akuuteimmat sytomyssyasiat ja rönsyilihän se  juttu toki muihinkin aiheisiin.  

Lähipäivinä julkaisen postauksen, jossa esittelen uuden ystäväni Marilynin ;) ja myös monta tekemääni sytomyssyä. Marraskuun alussa tapahtuu jotakin uutta ja ainutkertaista sytomyssyilyn historiassa. Olkaapa kuulolla!

 t. Seijasisko

10 kommenttia:

 1. Kauniit langat olet ostanut. Niiden väri on herkullinen. Hyvä kun ohjeistat tuossa lankavalinnassa. Ei monikaan tuota tiedä vaan hyvää oppi saimme :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos..ollaan kyllä asiaa tämän tästä ohjeistettu, mutta varmaan eka kerran tein sen näin perusteellisesti. Oli niin kurja "hylätä" ne myssyt, jotka oli innolla keräykseen tehty.

   Poista
 2. Tulin tänne sytomyssykyselyn perässä Google Readeristä, mutta en löytänyt postausta. Taidat muokata sitä vielä. =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, sorry..vähän noloa..näin pääsi käymään. Se on luonnos-asteella vasta ja se julkaistaan 1.11.

   Poista
 3. En todella harmi, että ei olla saatu kaikkien tiedoksi, millaisesta materiaalista myssyjä kannattaa tehdä, että ne sopisivat herkälle iholle. Sellainen, jonka iho ei ole herkkä, ei varmaan edes osaa arvata herkän ihon ongelmia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä!!.. vaikka kyllä tästä materiaali-asiaa on toitotettu melkein jokaisessa isommassa sytomyssy kirjoituksessa. Tuo on kyllä ihan hyvä poitti, että se joka ei kärsi herkästä ihosta, ei osaa arvatakkaan herkän ihon ongelmia!!..sellainen henkilö voi jopa vähätellä sitä mielessään.

   Poista
 4. Siis piti sanomani, että ON todella... eikä EN. ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärsin kirjoitusvirheen vaikka et olis korjannutkaan sitä.

   Poista
 5. Kutiavammillekin myssyille varmaan löytyy tarvitsijoita niistä, joilla on hiukset suojana - ei siis sytomyssyinä, vaan muihin keräyksiin. Välillähän on näitä keräyksiä esim. asunnottomille, tosin just nyt ei taida olla mitään sen tyyppistä.

  Muskat on tosi kivaa lankaa, itselläkin vielä muutama kerä sytomyssyihin. Myssyilyinto on taas palannut sukkaputken jälkeen, nytkin on puikolla Tennesseestä myssy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan niitä muitakin keräyksiä mutta SPR:n Konttikirppikselle taitavat nämä myssyt päätyä. Muskatista tykkään minäkin. Minä pidän myös myssyilystä taukoa aina välillä ..sitten taas uudella innolla on mukavaa tehtailla niitä lissä.

   Poista