aluset

aluset

tiistai 15. toukokuuta 2012

Syöpäpoliklinikalla ja asiaa reikäsytomyssyistä

Tänään iltapäivällä astuin
OYS:n Syöpäpoliklinkan ovesta sisään.


Minulla oli viemisenä sinne  yhteensä 116 sytomyssyä. 

Osastonhoitaja Irma Kinnunen otti minut vastaan lämpimästi kuten aina. Heti aluksi hän sanoi, kuinka myssyt tulevat taas tosi  tarpeeseen. Ystävänpäiväkeräykseen  toimitettiin kolme kuukautta sitten parisataa myssyä, niin siltikin poliklinikalla  oli jäljellä enää vain n. viitisenkymmentä myssyä.  Osastonhoitaja oli varannut tapaamiseen reilusti aikaa, joten saimme keskustella rauhassa.


 Otin osastonhoitajan kanssa puheeksi mieltäni vaivanneet ns. reikämyssyt. Syynä siihen on se, että silloin tällöin olemme saaneet kärkevääkin palautetta siitä, kuinka reikämyssyt ovat huonoja, kun sänki alkaa kasvaa, niin tukka alkaa "tunkea" reikien läpi ja se näyttää rumalta.

 Matleenahan teki ensimmäisen sytomyssynsä jo viisi vuotta sitten  syöpäsairaalle ystävälleen. Mallin  reikämyssyyn hän löysi Syöpälehdestä(kuvassa).
 Matleenan ystävä oli tuolloin käyttänyt kuvan myssyä päivittäin  ja tykännyt siitä kovin. Matleena muistelee, kuinka hän oli vielä erikseen kysynyt, voisiko mallia kehittää johonkin suuntaan ja vastaus oli ollut, että se on todella hyvä sellaisenaan.

  
Olikin luontevaa, että reikämyssystä tuli ensimmäinen myssymalli, kun Matleenan kanssa aloitimme sytomyssykeräyksen keväällä 2010.

 Pian aloimme kuitenkin julkaista myös muita myssymalleja.Kuvassa sytomyssyjä maaliskuussa 2010.

 Olemme alusta asti korostaneet sitä, kuinka tarvitaan  erinäköisiä,kokoisia ja mallisia myssyjä esim. toiset kokevat että myssy ei saa hiostaa, kun se päässä ollaan sisätiloissakin, mutta on niitäkin jotka kokevat että päätä palelee.  

 Keväällä 2010 julkaisin vanhassa blogissani suositun postauksen "Hyviä Sytomyssymalleja", jota päivitän vieläkin tarpeen mukaan.http://seijasisko.vuodatus.net/blog/2449285 Sieltä löytyy linkkejä erilaisiin sytomyssymalleihin . Nykyään reikämyssyjä sytomyssyistä onkin vain murto-osa.

Osastonhoitaja ei ollut edes kuullut reikämyssyjä moitittavan. Hän sanoi, että luulisi että puuvillainen reikämyssy on ilmava ja varsin pätevä malli sisätiloissa ja etenkin kesäaikaan.  Sänkihän ei yleensä heti kasva vaan myssy  palvelee monia joka tapauksessa aika pitkään.

 Pohdimme vielä yhdessä asiaa ja päätimme, että jos nyt joku tuon reikäisyyden vuoksi tosi pahasti pettyy, niin voi Oys:ssa käydessään hakea uuden tilalle.
Mahtava oli kuulla osastonhoitajalta sekin,että kaikenlaiset ja kaikki syöpäpolille toimitetut myssyt ovat kelvanneet!! Poikkeuksena  vain muutama  pienikokoinen myssy, jotka he ovat  toimittaneet  lasten syöpäosastolle.

Mielestämme reikämyssyjä voi siis  jatkossakin tehdä ihan siinä missä muitakin myssymalleja. Tiedämme, että niille on omat käyttäjänsä.  Mallia paljon  tärkeämpää on myssyn materiaali eli se ettei myssy  kutise tai hankaa herkkää päänahkaa.

Jutustelimme vielä mm.siitä kuinka syöpädiagnoosi on useimmiten valtava järkytys ihmiselle ja kuinka rankka prosessi tutkimuksineen ja hoitoineen syöpä on, vaikka siitä hengissä onneksi  nykyisin  useimmiten selvitäänkin.


 Lopuksi ihastelimme kauniita myssyjä. Osastonhoitaja kiitteli niistä  moneen kertaan ja kertoi kuinka  sytomyssyt osastolla ovat todella iloinen asia ja myssyjen valitseminen näyttää oikeasti mukavalta puuhalta.:) 

Kyllähän se tuntui taas hyvältä kuulla, että oikealla asialla ollaan ja antaa ainakin minulle intoa ja voimia  puuhailla sytomyssyilyn saralla jatkossakin.

 Loppuun vielä kuva Eeron patalapuista, jotka valmistuivat juuri. Lankana on 7-veljestä ja koukku on 3,5. Patalaput ovat kevätarvontani toinen palkinto ja lähtevät postin mukana  Neilille lähipäivinä.

Mukavaa Viikonjatkoa!

t. Seijasisko

8 kommenttia:

 1. Olipa mukava lukea tämä postaus <3. Nyt voin huoletta jatkaa kaikenlaisten mallien kokeilua, se kun on niin koukuttavaa. Itsellä odottaisi tuossa tämän vuoden oma saldo, noin 40 myssyä, toimittamista KYSiin. Jospa ehtisin ihan itse poiketa vielä toukokuun aikana syöpäosastolla.

  VastaaPoista
 2. Minustakin oli mukava lukea kuulumiset! Hyvää työtä teette!

  VastaaPoista
 3. Kiitos TiiQ ja Pirjo_Riitta.
  Tiiq:minustakin on kiva kun voi tehdä erilaisia myssyjä ja tietää että kaikille löytyy käyttäjä. Oletpa ollut ahkera myssyntekijä taas!!

  VastaaPoista
 4. Hyvä juttu, antaa tukea jatkossa hyvin! Joka sanasi allekirjoitan. :)

  VastaaPoista
 5. Kyllä se on kiva,kun saa myönteistä palautetta myssyistä.
  Nuo eeron patalaput ovat ihanan kauniita.

  VastaaPoista
 6. Hyvällä asialla olet jälleen ollut!
  Käy kurkkaamassa, blogissani on Sinulle kysymyksiä.

  VastaaPoista
 7. Se mitä mie olen seuraillut täällä puolen tuota myssykeskustelua, niin jokainen myssyn saanut on kehunut, mutta ne vastarannan kiisket tuntuvat olevan nuoria ns.terveitä äitejä, jotka kritisoivat myssyjä makkarankuoriks ja etteivät ikinä suostuis sellasta päähänsä laittamaan yms. Kuitenkin vastaavia myssyjä he tuolla hiekkalaatikon reunalla päässään pitävät.

  Mie olen yrittäny selittää, et ei ole vaan yhtä ainoaa mallia mistä tunnistaa jo pitkään matkaan et toi on nyt se sytomyssy, vaan että jokaisella on omanlaisensa maku, että toinen tykkä ettei myssy purista toinen taas pitää tiukemmasta, ja että ohjeita on maailma ja etenkin nettimaailma pullollaan, sen kun vaan valitsee.

  Olen yrittäny myös selittää että tässä myssytouhussahan on tärkeintä se ajatus että joku haluaa tehdä jotain sairastuneen hyväksi ja että kaikki on täysin vapaaehtoista sekä tekijöille, että potilaille, ketään ei pakoteta myssyä ottamaan jos ei sitä halua.

  VastaaPoista
 8. Kiitos Eija: Tärkeintä tosiaan on se että kaikenlaiset myssyn käyvät kauppansa ja ollaan todellakin onnistuttu tuomaan vähän iloa ja helpotusta syöpäpotilaiden arkeen.

  VastaaPoista