aluset

aluset

perjantai 31. elokuuta 2012

Terveisiä Tampereelta osa 2

Tampereen Tuomiokirkolta bussi jatkoi matkaansa kaupungin keskustaan idyllisiin  kansallismaisemiin Tammerkosken rantaan, jossa aikoinaan sijaitsivat mm. Finlaysonin ja Tampellan tehtaat. Tehdastoimintaa ei alueella enää Takon kartonkitehdasta lukuunottamatta ole.
 Nykyisin vanhoissa tehdasrakennuksissa sijaitsee mm. ravintoloita, kauppoja ja toimistorakennuksia ja museokeskus Vapriikki, jossa vierailinkin muutama  vuosi sitten.
 
Kuvan mielenkiintoisen näköinen rakennus  on Tampereen pääkirjasto kutsumanimeltään Metso. Siellä on myös Muumilaakso museo. Keskustasta matka jatkui ..
...ylös  Pispalanaharjulle, jossa on Pispalan viihtyisä  puutalo asuinalue.  Alue on aikoinaan rakennettu tehdastyöläisten ja rakennustyöläisten asuinalueeksi, mutta nykyään se on  tunnettu lähinnä taitelijoiden asuinalueena. Pispalassa onkin asunut useita kuuluisuuksia kuten mm.  Lauri Viita, Seela Sella, Olavi Virta ja  Aki Kaurismäki ja Mikko Alatalo. Nykyisin Pispalan talot ja tontit ovat kysyttyjä ja arvokkaita. 

Pispalasta matka jatkui Pyynikinharjulle, jonka metsäisillä rinteilllä Tamperelaiset käyvät retkeilemässä ja kuntoilemassa.  Minulla on jäänyt mieleen kun oma ukkini vanhoilla päivillään muisteli, kuinka mukavaa oli leikkiä poikien kanssa Pyynikinharjulla. 
Harjulle  on vuonna 1929 rakennettu näkötorni, jossa bussi pysähtyi 25 minuutiksi. Näkötornin kahvilasta saa kuulemma kaupungin parhaat munkit, mutta munkkikahvit eivät tälläkertaa meitä houkutelleet ja sen sijaan menimme katselemaan ja kuvaamaan ylös torniin maisemia.
Tamperehan on kahden suuren järven Näsijärven ja Pyhäjärven välissä. Näsijärven vedet laskevat Tampereen keskustan halki  Tammerkoskea pitkin Pyhäjärveen.  Kuvassa näkyy Näsijärveä, Näsineulan näkötorni ja Tampereen keskustaa.
Näissä kuvissa  näkymiä Pyhäjärven suuntaan.

Pyynikillä Pyhäjärven rannalla sijaitsee kesäteatteri, jossa on pyörivä katsomo. Minäkin olen 90-luvulla kahdesti käynyt siellä  katsomassa "Akselin ja Elinan" ja "Tuntemattoman sotilaan". Tänä kesänä siellä on mennyt suuren suosion saanut suomirockmusikaali "Kuuma kesä 1985", joka on tulossa ohjelmistoon ensi kesänäkin.
 
Kiertoajelu oli mielenkiintoinen ja  opin paljon uutta Tampereen historiasta. Suosittelen mullekin Tampereen kävijöille. Kiertoajelubussi kulkee tosin vain kesäaikaan. 

Kiertoajelun jälkeen jatkoimme kaupunkiin tutustumista omatoimisesti. Seuraava  kohteemme  oli Amurin Työläiskortteli museo.
j
 Museolle päästyämme tuntui siltä, että nyt oli kahvitauon paikka ja nautimmekin kahvit ja korvapuustit museon tunnelmallisessa kahvila Helmessä. Jos emme olisi syöneet niin hyvin hotellin aamiaisella, niin kahvilassa olisi voinut nauttia edullisen keittolounaankin. Siellä oli myös myynnissä wanhan ajan limonadia.:)(kuva)
 Museokorttelissa on viisi alkuperäisillä paikoillaan olevaa asuinrakennusta sekä neljä piharakennusta. Kun kiertelee museossa ja tutustuu entisajan koteihin ja elämäntarinoihin tulee tunne kuin olisi matkustanut aikakoneelle menneeseen. 

Seuraavissa muutamia ottamiani kuvia "aikajärjestyksessä" aina 1800-luvun loppupuolelta 70-luvulle. Käsitöitä harrastavana tuli erityisesti kiinnitettyä huomiota erilaisiin kädentöihin.
 Vuosi 1888


 Kätevää käyttöä sanomalehtipaperille. Pitäisköhän lähettää tämä niksi Pirkka-lehteen.:)

 Sisäpihalla oli lapsilla tilaa leikkiä ja siellä sijaitsi mm. yhteissauna.
Suutarinverstas. Vuosisadan vaihteessa Tampereella oli 42 suutaria ja isoisäni isä oli yksi heistä.
 Suutarin kodin seinällä oli tämä taulu. Tiukkaa oli mutta jotenkin kumminkin selvittiin.
Ihana aamupesupaikka.
Isonäidinneliöitä isoäitini aikaan.
 Tässä leikkikaluja 86-vuotiaan äitini lapsuudesta.
Lakananvetoa 20-luvun tyyliin.

Tyynen ja Ilman koti

1930-luvun kaupassa

 
 

Arabian Pilvet-maitokannu on todella kaunis...
..ja kaunotar on tämä seinävaatekin.
 Muistan lapsuudestani 60-ja 70-luvuilta kuinka kaikki matkamuistot ja koriste-esineet  laitettiin esille kirjahyllyyn ja lipastojen päälle.
Muistatteko maitopussit ja ajan ennen kahvinkeittimiä? Sininen Finelin pannu on 60-luvulta.

Ihana museo, jossa kannattaa ilman muuta vierailla, jos historia vähänkään kiinnostaa.

Amurista kävelimme Pyynikin torille, josta matkasimme bussilla hotellille. Huilasimme parisen tuntia ja lähdimme illalliselle keskustaan Viikinkiravintola Haraldiin.
 Valitsin listalta "Nokkosrannan Ahventa" valkoviinilasillisen kera ..nam, nam. Ruoka oli oikein hyvää.:)
 Illallisen jälkeen menimme vielä parille viinilasilliselle  Paappan kapakkaan, jossa on joka ilta jotain livemusiikkia.
  Tälläkertaa siellä esiintyi kaksi nuorta naista "Songbirds", joiden laulua ja soittoa  oli ilo kuunnella. Paikka on tosi kiva ja vaikka oli arki-ilta, niin väkeäkin oli mukavasti.

Tähän on hyvä nyt lopettaa. Viikonlopun aikana kirjoitan vielä kolmannen osa  viimeisen matkapäivän tapahtumista.
 

Hyvää Viikonloppua!

 Toivoo Seijasisko

Huom: olethan huomannut, että kuvia klikkaamalla voit nähdä ne halutessasi suurempina.

Matkakertomuksen muut osat:  

OSA 1:  http://seijasisko.blogspot.fi/2012/08/terveisia-tampereelta-osa-1.html
OSA 3: http://seijasisko.blogspot.fi/2012/09/terveisia-tampereelta-osa-3.html

8 kommenttia:

 1. Hyviä kuvia! erityisesti museokuvat kotien sisältä olivat minun mieleen.

  VastaaPoista
 2. Kiitos! Justihin tässä isännän kanssa tuumattiin, että Tampere on jäänyt tykkänään tutkimatta. Kaikissa noissa paikoissa pitäisi käydä. Tuollainen kiertoajelu olisi paikallaan, ehkä jo ensi kesänä.

  VastaaPoista
 3. Olipa mukava katsaus Tampereelta, joka on mulle aivan vieras. Tuolla museossa pitäisi päästä käymään, todella mielenkiintoisia kuvia, kiitos!

  VastaaPoista
 4. voi, mäkin oon käynyt tossa museossa, oli kyllä ihmeen mielenkiintosa, vaikken museoitten kaveri kauheesti ookkaan :) Oli hauska nähdä mitä se oli ennen, kun itte on niin nuori. http://sydammellakasityot.blogspot.com

  VastaaPoista
 5. Mukavan näköisiä reissukuvia!

  Meillä kun yleensä matkustetaan sen mukaan mistä lapset tykkää, jää kaikki tuollainen mukava näkemättä! No, ehkä sit joskus..

  VastaaPoista
 6. Voi kyllä oli hienosti kerrottu, kun olisin ollut matkassa mukana.Ihanaa

  VastaaPoista
 7. Aivan ihania kuvia entisestä opiskelukaupungistani, Museokuvat kodeista saavat erityismaininnan !!! :)

  VastaaPoista
 8. Ihania kuvia, etenkin noista vanhoista asioista ja käsitöistä ottamasi kuvat miellyttivät.

  VastaaPoista