aluset

aluset

torstai 30. elokuuta 2012

Terveisiä Tampereelta osa 1

Olin viime perjantaina  entisen työkaverini, ystäväni ja kaimani Seijan kanssa vesijumpalla Raatin uimahallissa. Uimareissu oli antoisa, sillä keksimme, että lähdemme käymään yhdessä parin päivän huvireissulla Tampereella.:)  Samana päivänä varasimme huoneen Tampereen kylpylästä ja maanantaina aamupäivällä  hyppäsimme junaan.
 Matka meni leppoisasti jutustellen ja käsitöitä tehden. Omat eväät otettiin mukaan. Seija oli keittänyt kahvit termospulloon ja leiponut mustikkapiirakkaa ja minä taas tehnyt eväsleivät oma leipomista  sämpylöistä.:)  Kiva kattaus, vai mitä? :)

 Juna saapui Tampereelle neljän maissa ja ..
..ehdimme sopivasti kylpylään kello viiden vesijumpalle.
 Tampereen kylpylä sijaitsee alle kymmenen minuutin bussimatkan päässä keskustasta. Liikkuminen on kätevää, kun paikallisbusseja kulkee monta kertaa tunnissa ja taksimatkakaan ei maksa keskustaan kuin 10 euroa.
 Hotellihuoneet ovat ihan viihtyisiä ja tilavia ja niissä on parvekkeetkin. Kylpyläosasto on aika pieni mutta viihtyisä sekin.
Illalliselle lähdimme keskustaan. Valitsimme ravintola Rosson näköalansa vuoksi, sillä näkymä Tammerkoskelle ja tehdasmiljööseen on valittu yhdeksi  Suomen kansallismaisemista.  Tilasin kanajuustopastaa, jota en nyt voi kauheasti kehua. Nälkä lähti kumminkin. Hotellille menimme takaisin jo kymmeneksi, mutta lähes puoleenyöhön asti  valvoimme ja juttelimme mukavia.

Tiistai-aamuna aamu-uinnin ja aamupalan jälkeen matkasimme bussilla rautatieasemalle, josta lähti kello 11. kaupunkikiertoajelu. Kiertoajelu maksoi 17 euroa ja kesti  n.kaksi tuntia.
 Kiertoajelulla nähtiin "kaupungin palat palat" . Kuvassa vuonna 1990 valmistunut Tampere talo, joka on Pohjoismaiden suurin konsertti- ja kongressikeskus. Tampere talolta bussi suuntasi Kalevan kaupunginosaan, jonka kuuluisin rakennus on 60-luvulla rakennettu arkkitehtipariskunta Irma ja Reima Pietilän suunnittelema Kalevan kirkko.

Sitten matka jatkui  Tampereen Tuomiokirkolle, jossa pysähdyttiin. Vaikka olen siellä ennenkin vieraillut, niin todella mielelläni vierailin kauniissa kirkossa uudestaan. Kirkko valmistui 1906 ja sen suunnitteli arkkitehti Lars Sonck .
Kirkon alttaritaulun "Ylösnousemus" on maalannut Mangus Enckell.
 Kirkon ehkäpä  kuuluisin taideteos on Hugo Simbergin Köynnöksenkantajat-fresko, joka kiertää parven reunaa ympäri. Teoksessa kaksitoista poikaa kantaa piikikästä ruusuköynnöstä. Poikien lukumäärä viittaa Jeesuksen opetuslapsiin. 

Oma isoisäni oli suutarin poika Tampereelta. Hän oli seitsemän vuotias vuonna 1905, kun hän meni kysymään Simbergiltä,  pääsisiko hän malliksi Köynnöksenkantajat-teokseen. Taitelija oli  sanonut ukille, että "sinun pitää mennä vielä kotiin kasvamaan." :) Köynnöksenkantaja pojat ovatkin vähän vanhempia n.kymmenen vuotiaita. Ukkini tunsi joitakin teoksen pojista.
Kirkosta löytyy muitakin Simbergin freskoja kuten "Haavoittunut Enkeli"  ja kuvan "Kuoleman puutarha", joka kuvaa Simbergin näkemystä  kuoleman jälkeisestä elämästä, jossa  luurangot hoitavat taivaallista puutarhaa ja odottavat paikalle saapuvaksi lisää ”puutarhureita”.

Simbergin maalaukset herättivät aikalaisissa paheksuntaa:  "Kuoleman Puutarhan"  luurangot ja alastomat köynnöksenkantajat olivat monien mielestä sopimattomia kirkkoon, puhumattakaan..
  Simbergin kattoon maalaamasta käärmeestä.
 Nykyään noita mestariteoksia onneksi arvostetaan ja omasta ja  monen muunkin mielestä Tampereen Tuomiokirkko on Suomen upein kirkko.

Nyt lopettelen, mutta Tampereen kiertoajelu jatkuu  seuraavassa  osassa :), jonka julkaisen lähipäivinä.

Mukavaa viikonjatkoa!
 

Toivoo Seija

Huom:Olethan huomannut, että kuvia klikkaamalla voit nähdä ne halutessasi suurempina

Matkakertomuksen jatko-osat :

OSA 2 : http://seijasisko.blogspot.fi/2012/08/terveisia-tampereelta-osa-2.html
 

6 kommenttia:

 1. Kiitos mukavasta 'kiertoajelusta'. Erityisesti tuosta kirkon kierroksesta ja sen upeista maalauksista. Teillä oli hieno kattaiskin junassa.

  VastaaPoista
 2. Tervehdys taas ja tutulta näytti ja hyvin olit kertonut mukavasta matkastamme,joten jään odottamaan loppumatkan kertomusta..

  VastaaPoista
 3. Tampere <3 - minä kävin siellä lukioni tuon Tuomiokirkon vieressä. Ihan tuli nostalginen olo kuvista, lukioajoista kun on kuitenkin ehtinyt vierähtää jo tovi :-D.

  VastaaPoista
 4. Kiitos ensimmäisestä osasta; jatkoa odotellessa:)

  VastaaPoista
 5. Vierailin myös kesällä Tampereella ja ihastelin noita samoja freskoja :) Kirkko on todella kaunis!

  VastaaPoista
 6. Äitini os. Aino Sofia Lange os.Kivistö s. 1906 Tampereella oli 9-lapsisen perheen kuopus ja kertoi joskus 1960-luvulla minulle tunteneensa Hugo Simbergin 1905-06 Köynnöksenkantajat freskon mallipojat, jotka olivat olleet hänen vanhempien sisartensa kavereita silloin 1900-luvun ensimmäisinä vuosina, jolloin kirkon freskot maalattiin ja lähinaapureita jostain sieltä Kortelahdenkadun lähikulmilta Tampereelta. Muistelisin hänen sanoneen, että kaikki kaksitoista poikaa olivat Tiitolan veljeksiä, mutta koko tusinasta en ole varma. Muistan hänen kertoneen, että hän ja moni muu tunsi nuo köynnöksenkantajapojat etunimiltä. Koulutytöillä oli kuulemma hauskaa, kun he tunsivat maalauksissa alastomina esiintyvät pojat (Tiitolan veljekset).
  Terv. VKA Lange, maj evp Hanko

  VastaaPoista