aluset

aluset

lauantai 3. elokuuta 2013

Pääasiassa sytomyssyasiaa

Edit 4.8. 2013 klo.10.50 . Huomasin, että tuo TYKS:n uuden keräyksen linkki oli väärin. Nyt on asia korjattu

Aluksi vähän uutisia Varsinais-Suomesta. Tyksin Syöpäpolille on useaan otteeseen kerätty myssyjä Susun ja Piikun toimesta - viimeksi kampanjoivat alkuvuodesta sytomyssyjä Ystäväpäiväksi .  Nyt Tyksiin on  aloitettu sytomyssykeräys  TYKS:n hoitajien aloitteesta, jossa kerätään myssyjä niille TYKS:n vuodeosastoille, joissa  hoidetaan syöpäpotilaita. Siellä tuntuukin  olevan kova tarve myssyistä.  Lisätietoa seuraavan linkin takaa:

Pohjois- Suomen tilanne on hyvä. OYS:n syöpäpolin osastonhoitaja Irma Kinnuselta sain sähköpostia hiljattain, jossa hän kertoi, että  Ystävänpäivänkeräyksen saldo oli niin mahtava, että  myssyjä on jäljellä OYS:ssa vieläkin ihan mukavasti. Niitä on   jaettu myös lasten syöpäosastolle muillekin  OYS:n syöpäosastoille.

 Suurin osa OYS:n alueen sytostattihoidoista tehdään nimenomaan Syöpätautien ja -hematologian poliklinikalla, siksi myssyjen jakelu on toiminut sitä kautta. Poliklinikalta voivat syöpäpotilaat halutessaan itsekin käydä valitsemassa myssyn kaljuun päähänsä vaikka  sytostaattihoito tehtäisiinkin muualla.

 Myssyjä on tehty ahkerasti täällä Oulun seudulla ystävänpäivän jälkeenkin. Kampanja kaverini Lankapirtti-blogin Matleena haki Heinäkuun alussa 208 myssyä Oulun Lankamaailmasta ja Kempeleen asukastuvaltakin ison kasan.


 Päätimmekin Matleenan kanssa, että luovuvutamme nuo  myssyt tällä kertaa muihin Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin sairaaloihin kuin OYS:aan, sairaaloihin, joissa tiedämme annettavan sytostaattihoitoja.

 Matleena kävi pari viikkoa sitten ohikulkumatkallaan viemässä 88 sytomyssyä Kajaanin keskussairaalaan. 


Kuvassa Matleena poseeraa Kajaanin Keskusairaalan syöpäpolinosasto Sirkka Tuomikummun kanssa. Kuvakin jo kertoo, että  myssyt otettiin Kajaanissa iloiten vastaan. 

Myssyjä on tarkoitus toimittaa lähiaikoina myös Rovaniemen Keskussairaalaan  ja Kokkolan sairaalaan. 


Kemissä on kuuleman mukaan ihan omasta takaa  aktiivisia sytomyssyn tekijöitä. Kemin myssyt voi viedä Kemin keskustassa Keskuspuistokatu 10:ssa sijaitsevaan  Pieneen Lankapuotiin,  josta kauppias  toimittaa ne Länsipohjan 
keskussairaalaan.

 Aloitimme sytomyssyilyt Oulussa keväällä 2010 . Sen jälkeen OYS:ssa ei ole vielä kertaakaan päässeet myssyt loppumaan, mutta "hilikulla" on pari kertaa  ollut.  Olemmekin   Matleenan kanssa saaneet iloksemme todeta, että sytomyssyilystä on tullut täällä pohjoisessa  pysyvä ilmiö.   

Tarve aikusten myssyissä  on kuitenkin suuri ja niitä   otetaankin OYS:ssa jatkuvasti vastaan.  Lastenosastolta  on kerrottu että  myssytilanne on nyt niin hyvä,  ettei lastenmyssyjä toistaiseksi tarvitse tehdä. Lasten sytomyssytarve onkin  paljon pienempi verrattuna aikuisten tarpeeseen.
 
 
Muistutukseksi vielä, että Oulussa myssyt voi viedä Oulun Lankamaailmaan, Saaristonkatu 27 . Siellä on jonkun verran sytomyssyihin tarkoitettua, hyvää ja ilmaista lahjoituslankaakin jäljellä. Myyjiltä voi niitä lankoja kysellä. OYS:n Syöpätautien ja -hematologian poliklinikalle voi myös suoraan käydä myssyjä viemässä. 


Kuvan sytomyssy valmistui alkuviikosta. Ekan kerran kokeilin Tiiq:n kaunista Xeranthemum-mallia. Tykkäsin kovasti tehdä ja ihan nättikin tuli. Lanka Adrianfilin Nature on paksumpaa kuin kuin ohjeessa käytetty ja tulikin aika isokokoinen. Mutta hyvä niin,  sillä isokokoisia on OYS.sta toivottu. Malli löytyy TÄÄLTÄ ja lisäsin sen myös Hyviä Sytomyssymalleja-sivulleni TÄNNE


Ystävänpäivän jälkeen olen tehnyt silloin tällöin myssyn ja tässä on nyt 13 tekemääni myssyä valmiina OYS:iin lähteväksi. Liitin näihin vyyhtinauhat, että myssyn tuleva omistaja tietää pesuohjeen ja materiaalin. Olen pyrkinyt tekemään hyvistä langoista erilaisia myssyjä. Nautin näiden tekemisestä.  Isoja kokoja olen myös suosinut koska niitä aina OYS:sta kysytään.


Edullisia ja hyviä lankoja olen löytänyt kivasti alennusmyynneistä ja joskus olen käyttänyt lahjotuslankaakin.  Lankaahan minulla kuluu muutenkin koko ajan. Kuvassa keväällä Espanjasta ostamaani edullista ja hyvää lankaa. Noista kirjavista on syntynyt sytomyssyjä ja sinivalkoisista nuttuja Afrikan vauvoille Etiopiaan.
Sytomyssyilystä kiinnostuneille lisätietoa myssyilystä  TÄÄLLÄ .


Pikkutennarit ovat nyt työn alla. Tuossa terassilla on näitä tänäänkin väkertänyt. Tossut tulevat ystävän tyttären kaksivuotiaalle pojalle. 


Ja se kanavatyö.:D  Monesta kanavatyönteko on niin hauskaa ja mielenkiintoista mutta minä olen just päinvastaista mieltä eli kanavatyön tekeminen on ikävää ja tylsää.  Kaikkea pitää kuitekin kokeilla eihän sitä muuten tiedä. On kyllä totta kaikenlaiset ompelutyöt mukaanlukien koneompelu eivät ole olleet koskaan minun "heiniä". Poikkeuksena tosin pari tekemääni ryijyä, joita oli mukava ommella. Kuvassa näette kuinka "valtavasti" kanavatyöni  on taas edistynyt.:D Jonkun lukujärjestyksen tyyliin yksi ilta viikossa täytyy työlle laittaa, sillä en kuitenkaan halua sitä kesken jättää. Valmistukoot vaikka sitten vasta ensi kesänä!


 Ihana aurinkoinen ja lämmin päivä täällä Oulussa. Kuva on otettu Oulun Valkiaisjärveltä pari viikkoa sitten. Kuvassa olen iltauinnnilla kello yhdeksän aikaan. 

Hyvää Viikonloppua!
  
t. Seijasisko 21 kommenttia:

 1. Olette sinä ja muut tosi aikaansaavia ihmisiä kun mussyjä syntyy noin nopeaan ja paljon. Kivalta näyttää tuo sinun kanavatyön edistyminen.

  VastaaPoista
 2. Hyvä postaus sytomyssyilystä! Hyvää tietoa niille, jotka eivät vielä tiedä myssyilystä, ja tarpeellista kertausta "konkareille". :)

  VastaaPoista
 3. Hyvä kirjoitus tärkeästä asiasta ja nättejä myssyjä.
  Ja hienoa, että kanavatyökin edistyy. t. Eija

  VastaaPoista
 4. Tuo on arvokasta työtä. Ehkä voisin ajatella, ainakin tietoa on ja hyvät ohjeet. Sinä olet järjestelmällinen tuon kanavatyön kanssa, ehkä niin pitäisikin. Itselläni tuppaa menemään sillai, että värin kerrallaan. On se aika ykstoikkosta, mutta hyvä sitten, kun on valmis. Kerttu

  VastaaPoista
 5. Kiitos taas myssyinfosta! Minäkin kävin torstaina viemässä Lankamaailmaan 35 myssyä, voitte toimittaa niitä sinne, missä tarvetta eniten on. Koitin nyt tehdä myös niitä isoja kokoja, mutta kun oma pää on 54 cm, niin ne isot tuntuvat jotenkin luonnottoman isoilta, kun omaan päähän sovittaa. Mutta toivottavasti niillekin myssyille sopiva pää löytyy! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulinkin, että Lankamaailmaan oli viety kauniita raitamyssyjä.:) Sulla on taito käyttää lankojen loppuja sytomyssyihin eli hienoja ovat. Mullakin alkaa taas olla puuvillasta jämälankoja niin paljon että vois seuraavaksi tehdä niistä sytomyssyjä. Kyllä varmaan löytyy sopiva pää kaikille. Esim. virkatut 60 cm myssyt nayttävät minustkin isoilta..neulotuissa eroa ei aina niin huomaa juttu, kun neulotut myssyt joustavat.

   Poista
 6. Samoin minulla ei oikein ompelu suju, ei koneellisesti eikä oikein käsinkään. Napin saan ommeltua ja se siitä.

  VastaaPoista
 7. Olen niin iloinen ja ylpeä teistä puuhanaisista:) mietin myös usein, että olisipa silloin kun äitini vielä eli ja sairasti tällainen hänen päähänsä saatavilla. Olisi sen varmasti mieluummin siihen laittanut kuin sen karmean peruukin. Kiitos suuren suuri teille kaikille, jotka tätä tärkeää toimintaa ylläpidätte.

  VastaaPoista
 8. Olen ollut innokas lukijasi ja käsitöittesi tulosta ihaileva. Luullut, että olen ihan terve, mutta mitä sitä tyhjää. Nyt se on todettu myssyillesi saattaa olla taas uusi tarvitsija. Odotan leikkausaikaa. Eipä silti olen jo yhden neulonutkin tuloksia odotellassa, itselleni. Terv. Kerttu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi Kerttu..onpa kenkkuja uutisia.:( Olen kyllä huomannut, että oot uskollisin lukijani ja aina on ollut ilo lukea kommettejasi. Tiedän, että osaat itsekin neuloa, mutta voisin minäkin sinulle yhden myssyn neuloa sitten, jos tarvitset. Jos tuolta "Hyviä Sytomyssysivulta" löytys jokin mieleinen malli ja kertoisit väritoiveen. Laita minulle sähköpostia: seijasiskon@gmail.com Voimia tulevaan!

   Poista
  2. Kiitos. Otan muistiin osoitteesi. En minä tätä tilannut, se vain tuli.
   Jaksetaan, kirjoitan sulle, tässä lähiaikoina. Kerttu

   Poista
  3. No et tilannutkaan.:) Minä vain haluan sulle myssyn tehdä.:)

   Poista
 9. Moikkuli. Olet niin kovasti järjestelly tota sytomyssyhanketta, että haluaisitko käyä blogissani vastaamassa tommoseen keräysaiheiseen kysymykseen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pähkäilin siis sitä, että voiko jonkin neuleaiheisen keräyksen järjestää jonkin paikallisen kohteen hyväksi ilman mitään lupia, ihan vaan esim. ilmoittamalla asiasta esim. blogissa ja tietysti esittelemällä asian.

   Poista
  2. Tavarankeräyskampanjoihon ei tarvitse lupia. Rahankeräykset ovat eri asia.
   http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2006/20060255

   Poista
 10. Ihana postaus!! Meilläkin Kysin alueella on sytomyssy keräys koko ajan toiminnassa. Aino vie Kysin osastoille. Vielä emme ole polille vieneet, mutta sitä pitää kysellä: olisiko siellä tarvetta. Kiitos vihjeestä. Ja KIITOS kun olet olemassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jaana.:) Lopetin "sytomyssyemona" toimimisen. Matleena jatkaa edelleen toimintaa täällä Oulunseudulla. Hänen blogistaan voikin jatkossa lukea sytomyssyuutisia täältä Oulusta ja muualtakin Suomesta! http://lankapirtin.blogspot.fi/

   Poista