aluset

aluset

keskiviikko 9. tammikuuta 2013

Käsityövuoteni 2012

Käsityövuoteni 2012 oli "Myssyjen Vuosi". Neuloin ja virkkasin yhteensä 72 kappaletta myssyä, joista sytomyssyjä oli 61.


 Suuri "sytomyssysaldoni" johtui osaksi varmaan siitä, että keväällä OYS:ssa käydessäni  havahduin todella siihen tosiasiaan, että myssyjä menee OYS:ssa tosi paljon. Päätinkin silloin pitäytyä  hyväntekeväisyyskäsitöiden osalta lähes kokonaan sytomyssyissä.
 

Keväällä vajaan vuoden tauon jälkeen päätin aloittaa sytomyssy-"emona" toimimisen Matleenan kaverina uudestaan. 
Se olikin hyvä päätös. On ollut todella mukavaa ja antoisaa tehdä taas sytomyssytyötä. Se on tuonut mielekästä sisältöä päiviini.


Yksi lehtijuttukin meistä tehtiin Oulun Seurakuntalehteen ja saimme taas tervetullutta mainosta hyvälle asialle. Myssyjen tarve on todella suuri, mutta tietääkseni kertaakaan eivät  myssyt ole päässeet OYS:sta loppumaan vaikka  "hilikulla" olikin parikin kertaa. Siitä olen myös tosi iloinen, että kevään 2010 kampanjasta on tullut täällä Oulun seudulla pysyvä keräys. 


  Löysimme vuoden mittaan uusia, kivoja sytomyssymalleja ja mainostimme niitä blogeissamme. Joitakin ohjeita, kuten esimerkiksi kuvan Olivian Perhosmyssyn, käänsin englannista suomeksi.


  Pitkänmallisia myssyjä toivottiin ja tässä kuvassa on oma kehittelemäni malli Marilynmyssy, joka sai nimensä syksyllä hankkimani  Marilyn-mallinuken mukaan.


 Lokakuussa sain idean tehdä kyselyn suosituimmista sytomyssymalleista. Kuvassa kyselyn voittaja muodikas ja nuorekas   Bravomyssy . Tämän mallin ohjeineen löysin lokakuussa Oulun käsityömessuilta.

 Vaikkakin Sytomyssykysely oli iso "työmaa", niin sitä oli tosi  mukavaa ja mielenkiintoista tehdä. Kyselyn tulokset voi käydä lukemassa TÄÄLLÄ


 Sytomyssyilyn lisäksi osallistuin Tamperelaisten mielenterveyskuntoutujanuorten järjestämään Onnensukat-kampanjaan. Kampanjassa  kerättiin punaisia sukkia lahjaksi vastasyntyneille.  Kuvassa minun osuuuteni keräykseen.


 Sukkia/tossuja neuloin tosi vähän verrattuna edellisiin vuosiin- yhteensä vain kahdeksan paria. Kuvassa Suomisukat, jotka neuloin brasilialaiselle ystävälleni Nelzalle, joka oli vieraanamme Suomessa viime kesänä.


 Lapasia neuloin vain viisi paria. Kuvan siililapset sai  kummityttäreni.

Keväällä  tein kaksi torkkupeittoa Vironvillasta.


Ensimmäisen peiton tein siskolleni 60-vuotislahjaksi hänen lempiväreissään ja...


..toisen sinisävyisen  makkariimme sointuvan peiton. Malli kukkalappuun löytyy TÄÄLTÄ.


 Kesällä minulla oli patalapputalkoot  ja jämäkeristä syntyikin yhteensä 13 pyöreää patalappua.


  Eeron patalappuja tein vuoden mittaan kolme paria. Erilaiset patalaput olivatkin mukava "käyntikortti" kyläreissuillani.


 Huiveja tein vain kaksi. Kuvan  "hittihuivi" Wingspanin tein itselleni.


 Kuvan virkattu kello jäi viimeiseksi lahjakseni 98-vuotiaalle tädilleni, joka nukkui ikiuneen elokuussa.

Lopuksi "sokerina pohjalla" omasta mielestäni koko käsityövuoteni onnistunein työ: ontelokuteesta virkattu Juhannusruusumatto käsityö/vierashuoneeseemme.


Alkuperäisessä ohjeessa maton halkaisija on 105 cm. Teinkin monta pitkää lisäkerrosta ja matosta tuli iso 156 cm halkaisijaltaan.  Matto sopii minusta ihanasti käsityöhuoneeseeni. Kuvissa näkyy myös syksyllä virkkaamani vihreä käsityökori ja virkattu sängynpeitto, jonka valmistui keväällä 2011.


Tein käsitöitä vuoden aikana juuri sen verran kuin tuntui mukavalta ja mielekkäältä. Mielekkyydellä tarkoitan erityisesti sitä, että tavoitteeni on tehdä aina sellaisia käsitöitä, jotka tulevat sekä  iloksi että käyttöön. Ei ole mitään järkeä ahkeroida tuntitolkulla jonkin käsityön kimpussa ja unohtaa samantien valmis työ  loppuelämäksi kaapinperälle. Kuvan myssy/kaulurisetin sai lenkkeilystä pitävä isäni isänpäivälahjaksi.

Mitään tarkkoja suunnitelmia käsitöiden suhteen minulla ei ollut. Joitakin lahjajuttuja toki vähän suunnittelin mielessäni jo etukäteen. Sama hyväksi havaittu linja jatkunee tänäkin vuonna. Tosin voisin tänä vuonna kokeilla enemmän uusia malleja ja tekniikoita, sillä sitä osin vuosi 2012 jäi mielestäni vähän köyhänlaiseksi.

Seuraavassa kaikki vuoden käsityöni lueteltuna ja blogini sivupalkista oikealta löytyy linkki Picasaan, jossa on kuvat kaikista vuoden 2012 käsitöistäni.

72 myssyä , joista 61 sytomyssyä. 
19 patalappua
8 paria sukkia/ tossuja
4 lapaset
2 huivia
2 torkkupeittoa
1 kauluri
1 matto
1 helmet
1 pieni kori
1 iso kori
1 pannunalunen
1 ranteenlämmittimet
1 kello
1 valokranssi
= yhteensä 116 eri käsityötä.

Lopuksi esittelen teille vähän  nappivarastojani :) ja  samalla toivotan kaikille käsityöihmisille

 Hyvää ja Onnellista Käsityövuotta   


Seijasisko

15 kommenttia:

 1. Aika paljon sait käsitöitä valmiiksi viime vuonna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan noita kertynyt, mutta langankulutuksen suhteen olisin varmaan käsityöbloggareiden keskuudessa keskikastia.

   Poista
 2. Hurmaavia neulomuksia ihanan paljon ja minä erityisesti tykkään noista ruusuisista peitoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos..ruusupeitot ovat kyllä ihan nättejä ja tosi mukavaa niitä oli virkatakkin.

   Poista
 3. Olipas mukava tällainen käsitöiden vuosikertomus. Paljon olet saanut aikaiseksi. Hyvää uutta käsityövuotta!

  VastaaPoista
 4. Kiva oli katsella kerralla koko vuoden työt! Vaikka ne on jo nänhyt ennenkin. :)

  VastaaPoista
 5. Hei! Olet ollut ahkerana. Kiva tuo lehtijuttu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos- lehtijuttu oli minustakin kivasti kirjoitettu.

   Poista
 6. Oletpa sie ollutkin ahkera,Yhtä ahkeraa tätäkin vuotta toivottelen sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos..ahkeraa tätä vuotta Sinullekin.:)

   Poista
 7. Ahkerat on kätesi olleet ,lämmintä ja hyvää mieltä monelle on tuoneet.

  VastaaPoista
 8. Hei, olen lukenut jostain sellaisen lauseen kuin "käsityöntaitaja omistaa kultaiset ranteet". Ja lause ei tarkoita rahallista kultaa, vaan ihan jotakin muuta. Olet omilla käsitöilläsi ja etenkin syto-myssyillä sen todistanut. Kiitos blogistasi.

  VastaaPoista