aluset

aluset

torstai 27. syyskuuta 2012

Retroa ja Vintagea

Wikipedia määrittelee sanat Retro ja Vintage seuraavasti:
Vintage= menneiden vuosikymmenten vaatteita ja esineitä. Alunperin sanaa käytettiin ainoastaan viinien yhteydessä.
Retro= aiempien vuosikymmenten tyyliä, muotia tai muuten vanhan tuntuista ainesta, jota sovelletaan uudestaan nykyaikana. Myös verbiä "retroilla" käytetään.
Lapsuuteni ja nuoruuteni ajoittuu 1960 ja- 70-luvuille ja  monet tuon ajan esineet herättävät minussa nostalgisia tunteita ja tuovat mieleen myös muistoja.
Yksi suosikkiblogeistani onkin "70-luvulta Päivää", jonka sivuilla voi fiilistellä, ihastella ja ihmetellä tuon ajan muoti-ilmiöitä.

  Samaisen blogin sivuilla näin jokin aika sitten  Aarikan peltipurkkeja:"Kukkasia", "Tuliaisia" ja "Riemuraitoja". 60-ja 70-luvun  Aarikan  peltiastiat olivat menestys ja niitä myytiin paljon ja juuri siksi niitä myydään vielä nykyisinkin kirpputoreilla kohtuuhintaan.  Purkinkuvia ihastellessani tuo nostalginen tunne valtasi  minut  niin, että  halusin hankkia itsellenikin pari purkkia.

Kirpparille asti en viitsinyt purnukoita  lähteä etsimään, kun on olemassa "nettikirppareitakin". Omat suosikki shoppailusivuni ovat   Tori.fi ja Huuto.net  ja  sieltäpä vanhoja Aarikan purkkeja löytyikin. Hinnat vaihtelivat kunnosta riippuen kympistä kolmeenkymppiin. Kirpputorilta  Aarikan purkkeja voi löytää vieläkin edullisemmin.
  Tori.fi sivustolta ostin hyväkuntoisen Aarikan "Riemuraita" purkin. "Riemuraita" purkit olivat tuotannossa vuonna 1973 ja tietääkseni niitä ei ole valmistettu sen jälkeen. Kyseessä pitäisi olla siis aito 70-luvun "Vintage"-purkki.
 Jos haluaa vielä varmistua siitä, että purkki on Aarikkaa, niin pohjassa lukee "aarikkaFINLAND". Fazerin Mariannea ja Mariminttiä myytin lähes samanlaisissa purkeissa aikoinaan, mutta niiden purkkien pohjassa ei lue mitään.
 Toisen hyväkuntoisen ja aidon Riemuraitapurkin "huusin" Huutonetistä.

 Punaisesta purkista tuli astia pannukahville ja paikka löytyi keittiön ikkunanlaudalta Finelin "Vintage"-kahvipannujen viereltä ja..
..vihreästä purkista tuli nappipurkki käsityöhuoneeseeni. :)Ihan kivat nostalgia-purkit..ehkäpä joskus hankin lisääkin näitä.


Toinen vastikään tekemä ostokseni on käsityöhuoneeni seinävalaisin.  Se onkin tosi hyödyllinen kapistus käsitöitä tehdessä ja varsinkin nyt, kun työn alla on isotöinen ryijy.

 Seinävalaisinta en lähtenytkään "vintagena" hakemaan, sillä vanhat kirppareilta hankitut sähkölaitteet saattavat olla jopa hengenvaarallisia käytössä.

Mieleinen valaisin löytyi Oulun Limingantullista Hammarin sähköstä ihan kohtuuhintaan 29,50 eurolla.
Kaikinpuolin oiva ostos: mukavan mallinen, valaisee hyvin ja valoa voi myös kohdistaa joka suuntaan vääntämällä vieteriä.  Lisäksi valaisin on selvästi retro-henkinen, sillä sitä katsellessa se 70-luvun tunnelma tulvii  mieleeni.:)
Valaisin sopii mukavasti käsityöhuoneeseeni ja Joan Miron julistetaulun "kaveriksi". :)  Pakko on vielä tässä kohtaan mainita, että kuvassa on omasta mielestäni kotini  tärkein ja mukavin huonekalu eli nahkainen lepotuoli. Tuolissa on tosi mukava virkata ja neuloa ja ryijyäkin ommella. Niin hyvän asennon tuolissa saa, etteivät niska ja -hartiakivut ole vaivanneet, vaikka paljon käsitöitä teenkin.

 Mutta nyt juttuni jo rönsyilevät otsikonkin ohitse eli  onkin aika päättää tämänkertainen postaukseni.

Oikein mukavaa illajatkoa!

Toivoo Seijasisko

10 kommenttia:

 1. Minulla oli Aarikan-purkkeja ,punainen ,keltainen,sininen ja vihree sekä korkeita ja matalia. Myin kaikki pois ja jäljellä on Marimekon purkit. Niistäkin luovun koska ei ole enään niin käyttöä.Säilytin niissä kuivattuja sieniä,persiljaa ja purjoa. Suloista ja tunnelmallista loppuviikkoa sinulle.

  VastaaPoista
 2. Ja minä kun en voi sietää 70-luvun tavaroita ja värejä enää :)
  Nuorena vaimona maalasin kotona kaikki seinät myrkyn-vihreällä ja ovet ja huonelalut sinapinkeltaisella. Huhuh, nykyään ne on minusta kamalimmat värit mitä voi olla olemassa, taisin silloin saada tarpeekseni niistä =)

  VastaaPoista
 3. Sude: En minäkään maalaisi seiniä kirkkaailla väreillä enkä ainakaaan myrkynvihreällä tai sinapinkeltaisella.:D Kotini yleisilme on muutenkin aika hillitty.. no.. käsityöhuonessani olen vähän iloitellut kirkkailla väreillä..limenvihreällä ja punaisella. Erityisesti tuon ajan vaatemuoti pakkaa lähinnä hymyilyttämään, mutta jotkut tuon ajan tavarat ovat vain niin mukavia ja nostalgisia! Kuvan purkkeja meilläkin oli 70-luvulla kotona eri väreissä.

  VastaaPoista
 4. Sinulla on aina niin kivoja juttuja! Haluaisin kommentoida tuota aiempaa virkkuukoukkujuttua kun itsekin olen matonkudejutuista innostunut. Viimeksi mattoa tehdessäni sain 2 tuollaista novita värikästä glitterkoukkua poikki=0
  Vanhat koukut lähtivät meilläkin Cloverien tieltä, tosi harmi kun se 6 mm on suurin koko.
  Nyt löysin brittiläisestä nettikaupasta Addi swing:in koossa 8 mm, laitoin tilaukseen, mutta ei ole vielä tullut, mutta toivon, että se olisi hyvä koukku noihin kudejuttuihin.

  VastaaPoista
 5. Sanna. Kiitos ja kiitos tiedosta! Vai katki menivät.:( Voisin editoida tuotta postaustakin siltä osin. Kerroppa mulla sitten kokemukset Addi Swingsistä, kun olet sen "sisäänajanut".

  VastaaPoista
 6. ihana 70- luku :) niin kauniit ovat kahvipannusi !!

  VastaaPoista
 7. Ihan tuli nuoruus mieleen. Nykyisin nuo retrot esineet maksavat mansikoita. Pauligin kahvipurkkejakin olen nähnyt myynnissä 18 eurolla.

  VastaaPoista
 8. Meillä taitaa olla Marianne-purkki keittiössä, koska vaikuttaa niin samanlaiselta ja se ei ole aito:)

  VastaaPoista
 9. 70-lukua kaiholla muistelen, vaikka en sitä värimaailmaa nyt kotiini huolisikaan. Monia silloin hankittuja esineitä meillä on muuten edelleenkin käytössä.

  VastaaPoista