aluset

aluset

tiistai 11. syyskuuta 2012

Iso Juhannusruusumatto

Tänään sain valmiiksi virkatun maton meidän käsityö/ vierashuoneeseen. Malli on Kauhavan Kangasaitan Juhannusruusu, jonka ohje TÄÄLLÄ. Oma versioni on tosin alkuperäista mallia paljonkin suurempi.  Alkuperäisessä ohjeessa on 21 kerrosta ja  koko on 105 cm (= yhtäkuin ympyrän halkaisija) ja tässä omassani  kerroksia on 27 ja koko on  156 cm. 

Käytiin ohjeenmukaisesti numero 8. virkkauskoukkua.  Ontelokuteen ostin Oulun Taito Shop Maakarista ja sitä kului n. 6,3 kiloa.  Koska ontelokude kutistuu jonkin verran pesussa, niin halusin aluksi  kastella vyyhdin kuumassa vedessä. Kuivuminen on niin hidasta, että kuivatin vyyhdit osaksi kuivausrummussa. Alkuun virkkaaminen tuntui työläältä, mutta kun pääsin vauhtiin niin tekeminen oli oikein mukavaa. Työtunteja en laskenut, mutta aikaa meni ja varsinkin viimeiset kerrokset tuntuivat pitkiltä. Maton virkkaus onnistui hyvin neuletuolissani ja samalla pystyi  hyvin televisiotakin seuraamaan.


Ohje oli helppo tosin "omat"  extra-kerrokset  aiheuttivat pikkuisen päänvaivaa. Vähän piti  purkaakkin , mutta lopputulos onnistui mielestäni ihan hyvin.
  Päättelyyn hurahti parituntinen. Pujottelin kuteenloput (joita oli muuten 22kpl !!) virkkuukoukulla mattoon ja lopuksi taitoin "kuteenpäät" ja sitten vielä  ompelin ne punaisella ompelulangalla  maton pohjaan kiinni. Käsityökaupan myyjä vihjaisi ompelusta, sillä pelkkä pujottelu-päättely alkaa kuulemma helposti purkautua.


Lopputulokseen olen tyytyväinen. Toinen värivaihtoehto oli valkoinen ja olenkin nyt todella iloinen että päädyin tähän punaiseen .
Hakiessani Taito Shopista lisää kudetta ihastuin siellä mukavannäköiseen virkattuun käsityökoppaan , joka sopisi mainiosti käsityöhuoneeseeni.  Siihen tarkoitukseen ostin kilon kuvan vihreää kudetta ja alankin työstämään koppaa seuraavaksi. Yksi vyyhti pitäsi riittää , joten arvioisin, että valmista tulee jo viikon sisällä.

Seuraava ison työn aloitan lähiaikoina ja se tulee olemaan sitten koko tulevan talven kestävä projekti. Alan nimittäin ompelemaan isohkoa ryijyä. 
 Malli on Wetterhoffilta
 Annukka Mikkolan suunnittelema ihana Yrttitarha. 

Ryijynteko on minulle ennestään tuttua puuhaa.Aiemmin olen ommellut Irmelin Gronlundin "Talviuninen"-ryijyn ja Jukka Vesterisen "Kevät Orastaa"-ryijyn, jotka molemmat koristavat kotiamme. Tämän "Yrttitarhan" teen aikuiselle pojalleni hänen kotiinsa. Ryijynteon ohessa aion kyllä tehdä pikkutöitä kuten  myssyjä , sukkia ja lapasia.

 Hyvää Viikonjatkoa Kaikille!

t. Seijasisko 

32 kommenttia:

 1. Upea matostasi tulikin! :) Uskon, että iso koko on hyväksi, joten kannatti nähdä vaivaa isontamiseen.

  VastaaPoista
 2. Kaunis matto! Olen vähän haaveillut virkatuista matoista lastenhuoneisiin. Kävikö ontelokuteen virkkaaminen kovasti ranteen päälle?

  VastaaPoista
 3. Matleena: Kiitos. Joo kyllä tähän tilaan sopii parhaiten isohko matto ja nyt kun olen kastellutkin vyyhdit ennen virkkausta maton ei pitäisi pesussa kutistua.

  Maria: Kiitos. Minulla ei käynyt ranteisiin eikä sormiinkaan. Alkuun tuntui virkkaaminen vähän työläältä ja kömpelöltä mutta pian alkoi sujua ihan mukavasti. Kiva kun tuli kokeiltua kuteen virkkausta ja teen varmaan kudevirkkaustöitä jatkossakin.

  VastaaPoista
 4. Kaunis matto ja sopii huoneen värimaailmaan. Upeaa ryijyäkin aloitat, iso on urakka. Laita kuvia kun olet eri vaiheissa, ihana seurata sitä edistymistä.

  VastaaPoista
 5. Kyllä minusta on kaunis tuo matto. Punainen väri on oikein nätti väriläiskä tuossa huoneessa. On siinä ollut valtava työ, kun kudettakin meni niin paljon, mutta kyllä se kannatti. Ryijy on myös kaunis.
  Kerttu

  VastaaPoista
 6. Sirkkis: Kiitos! Joo, väliaika tietoja tulee olemaan silloin tällöin. Ryijyä on itse asiassa tehty jo 10 kerrosta ostin tarvikkeet henkilöltä , jolla reuman takia on jäänyt teko kesken. Ensi viikolla kerron sitten enemmän.

  Kerttu: Kiitos paljon Kertulle.<3

  VastaaPoista
 7. Aivan ihana matto ja sopii just huoneeseen.Mie haaveillut tosta matosta,pitäsköhän seuraavalla Oulun reisulla käydä Maakarissa :)
  Kaunis ryijy tulossa.

  VastaaPoista
 8. Tosi nätti matto ja ihana päiväpeite sängyn päällä :)

  VastaaPoista
 9. Kiitos Sinikka ja Virpi . Päiväpeite Hexagon lapuista valmistui keväällä 2011.

  VastaaPoista
 10. Kaunis matto ja sopii tosi hyvin tuohon tilaan, olet kyllä tehnyt ison työn tuon maton kanssa. Tuosta Yrttitarha ryijystä tulee varmasti upea.

  VastaaPoista
 11. Että onkin upea matto! Olen katsellut samaa mallia monta kertaa ja mieli tekisi tehdä, mutta kun ei ole sille paikkaa... Ryijyjuttuja edistymistä odottelen innolla.

  VastaaPoista
 12. Kaunis matto ja upea ryijy sinulla suunnitteilla.

  VastaaPoista
 13. Todella upea tuli matostasi. tuo huone on oikein kutsuvan näköinen.

  VastaaPoista
 14. Kiitos kaikille.<3 Intsu: huone vetää puoleensa, sillä mikäpä on mukavampaa kun istua tuossa tuolissa käsitöitä tekemässä tai niinkuin nyt läppäri sylissäni.:)

  VastaaPoista
 15. Upea matto!
  Olen itsekin katsellut tuota ontelokudetta, mutten tiedä kestäisikö käteni sen virkkaamista.

  VastaaPoista
 16. Upea matto ja hyvä väri.Minä kun olen punaisen ystävä.

  VastaaPoista
 17. Kaunis matto, punainen väri tuo kivasti piristystä muuten valkoiseen painottuvaan sisustukseen. Unohduin myös ihailemaan tuota Hexagon-peittoasi. Se on niin ihana!

  VastaaPoista
 18. Voi että on kaunis matto ja tuo väri on tosi herkullinen. Isotöinen on myöskin tuo ryijysi. Todella kaunis.

  VastaaPoista
 19. Päivikki: kannattaa ehkä ensin kokeilla kestääkä kädet eli ostaa yksi kilon ja tekee siitä vaikka pannualusia tai pikku koreja.

  ..ja..kiitos vielä kaikille mattokehuista.<3

  VastaaPoista
 20. Kaunis on mattosi ja tosi kookas !

  VastaaPoista
 21. Ompa upea matto, mutta on siinä ollut virkkaamista kun noin ison olet tehnyt.
  Ryijystä tulee varmasti kaunis, tykkään tuosta mallista.

  VastaaPoista
 22. Kaunis matto, hyvin sopii punainen väri tuohon ja tämä mallihan on ihana.

  VastaaPoista
 23. Kiva et valitsit sen punaisen! Väristä tulee iloiseksi joka kerta kun astut huoneeseen. On se tainnut olla aika painava työ loppumetreillä.
  Kivaa taas päästä seuraamaan ryijyprojektia!

  VastaaPoista
 24. Upea matto!
  Ryijyprojektia on kiva päästä seuraamaan...

  VastaaPoista
 25. Hei!

  Mattosi on kaunis. Miten olet saanut ennen noita pylväsryhmiä nuo ketjusilmukkaketjut erilleen tuosta maton keskuksesta? Ähh, en oikein osaa selittää. Omassa matossani ei tule keskuksen jälkeen noita "reikiä" selvästi esille, mistäköhän johtuu? Tuossa vielä linkki mattoni kuvaan!

  http://keeponlearningmy.blogspot.fi/2013/01/koukussa.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä varmasti, mutta johtuiskohan kuteesta? Käytin TaitoShopista ostamaani Lilli-ontelokudetta.

   Poista
  2. onko selvinnyt mistä tuo reikien "
   katoaminen" johtui. itsellä kävi nimittäin sama juttu...

   Poista
  3. Enpä ole kuullut asiasta sen enempää. Nayttää tuo Mirkan blogikin olevan lopetettu.

   Poista
 26. Moikka!
  Todella kaunis matto! Itsekin olen virkannut yhden juhannusruusumaton (Kauhavan kangasaitan ohjeen mukaisesti) ja nyt toinen työnalla. Haluaisin tehdä tästä toisesta isomman, mutta en osaa soveltaa ohjetta :) Onko sulla vielä muistissa miten teit nuo ylimääräiset kierrokset? Saisinko ohjeen tynkää? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katsu: Tää on vähän suurpiirteinen ohje ja saattaa löytyä virheitäkin mutta toivottavasti saa selvää.Jos teet tän mukaan joudut purkaamaan muutaman kerroksen. Kantsii katsoa tuota lähikuvaakin matosta, siitäkin pystyy aika paljon "lukemaan". Toivoisin, että saan viestiä, jos huomaat ohjeessa virheen. Kyselläkin saa.

   12. krs: *2 kjs, 2 p samaan s:aan,
   3 p*, toista *-* 24 kertaa.

   13-14. krs: *2 kjs, 5 p*, toista *-* 24 kertaa. .

   15. krs: *2 kjs, 4 p ja 2 samaan s:aan*, toista *-* 24 kertaa

   16-17. krs: *2 kjs, 6 p*, toista *-* 24 kertaa

   18. krs: *2 kjs, 5 p ja 2 samaan s:aan*, toista *-* 24 kertaa.

   19. krs: *2 kjs, 7 p*, toista *-* 24 kertaa..

   20. krs: *2 kjs, 6p , 2 p samaan s:aan,*, toista *-* 24 kertaa.

   21. krs: *2 kjs, 2 samaan s:aan, 7 p, toista *-* 24 kertaa.

   22. krs. *2 kjs, 9 p, toista *-* 24 kertaa.

   23. 5kjs 7 ks pylväsryhmän keskelle pylväsryhmään.

   24. 24 x 5ks, 3kjs, ps, 3kjs 5 ks jne.

   25. 24x 3ks, 4kjs, ps, 4kjs, 3 ks jne.

   26. 24x 1 ks, 10kjs , 1 ks, toi kymmmenen kjs on arvaus , koska silmukoita ei pystyny laskemaan pylväiden alta

   27. 12p, kaariin 1 p edellisen kerroksen ks:n jne.kerros loppuun

   Poista
 27. Miten saat 156cm maton 27 kerroksella mun pitäis tehdä 160cm

  VastaaPoista