aluset

aluset

perjantai 31. elokuuta 2012

Terveisiä Tampereelta osa 2

Tampereen Tuomiokirkolta bussi jatkoi matkaansa kaupungin keskustaan idyllisiin  kansallismaisemiin Tammerkosken rantaan, jossa aikoinaan sijaitsivat mm. Finlaysonin ja Tampellan tehtaat. Tehdastoimintaa ei alueella enää Takon kartonkitehdasta lukuunottamatta ole.
 Nykyisin vanhoissa tehdasrakennuksissa sijaitsee mm. ravintoloita, kauppoja ja toimistorakennuksia ja museokeskus Vapriikki, jossa vierailinkin muutama  vuosi sitten.
 
Kuvan mielenkiintoisen näköinen rakennus  on Tampereen pääkirjasto kutsumanimeltään Metso. Siellä on myös Muumilaakso museo. Keskustasta matka jatkui ..
...ylös  Pispalanaharjulle, jossa on Pispalan viihtyisä  puutalo asuinalue.  Alue on aikoinaan rakennettu tehdastyöläisten ja rakennustyöläisten asuinalueeksi, mutta nykyään se on  tunnettu lähinnä taitelijoiden asuinalueena. Pispalassa onkin asunut useita kuuluisuuksia kuten mm.  Lauri Viita, Seela Sella, Olavi Virta ja  Aki Kaurismäki ja Mikko Alatalo. Nykyisin Pispalan talot ja tontit ovat kysyttyjä ja arvokkaita. 

Pispalasta matka jatkui Pyynikinharjulle, jonka metsäisillä rinteilllä Tamperelaiset käyvät retkeilemässä ja kuntoilemassa.  Minulla on jäänyt mieleen kun oma ukkini vanhoilla päivillään muisteli, kuinka mukavaa oli leikkiä poikien kanssa Pyynikinharjulla. 
Harjulle  on vuonna 1929 rakennettu näkötorni, jossa bussi pysähtyi 25 minuutiksi. Näkötornin kahvilasta saa kuulemma kaupungin parhaat munkit, mutta munkkikahvit eivät tälläkertaa meitä houkutelleet ja sen sijaan menimme katselemaan ja kuvaamaan ylös torniin maisemia.
Tamperehan on kahden suuren järven Näsijärven ja Pyhäjärven välissä. Näsijärven vedet laskevat Tampereen keskustan halki  Tammerkoskea pitkin Pyhäjärveen.  Kuvassa näkyy Näsijärveä, Näsineulan näkötorni ja Tampereen keskustaa.
Näissä kuvissa  näkymiä Pyhäjärven suuntaan.

Pyynikillä Pyhäjärven rannalla sijaitsee kesäteatteri, jossa on pyörivä katsomo. Minäkin olen 90-luvulla kahdesti käynyt siellä  katsomassa "Akselin ja Elinan" ja "Tuntemattoman sotilaan". Tänä kesänä siellä on mennyt suuren suosion saanut suomirockmusikaali "Kuuma kesä 1985", joka on tulossa ohjelmistoon ensi kesänäkin.
 
Kiertoajelu oli mielenkiintoinen ja  opin paljon uutta Tampereen historiasta. Suosittelen mullekin Tampereen kävijöille. Kiertoajelubussi kulkee tosin vain kesäaikaan. 

Kiertoajelun jälkeen jatkoimme kaupunkiin tutustumista omatoimisesti. Seuraava  kohteemme  oli Amurin Työläiskortteli museo.
j
 Museolle päästyämme tuntui siltä, että nyt oli kahvitauon paikka ja nautimmekin kahvit ja korvapuustit museon tunnelmallisessa kahvila Helmessä. Jos emme olisi syöneet niin hyvin hotellin aamiaisella, niin kahvilassa olisi voinut nauttia edullisen keittolounaankin. Siellä oli myös myynnissä wanhan ajan limonadia.:)(kuva)
 Museokorttelissa on viisi alkuperäisillä paikoillaan olevaa asuinrakennusta sekä neljä piharakennusta. Kun kiertelee museossa ja tutustuu entisajan koteihin ja elämäntarinoihin tulee tunne kuin olisi matkustanut aikakoneelle menneeseen. 

Seuraavissa muutamia ottamiani kuvia "aikajärjestyksessä" aina 1800-luvun loppupuolelta 70-luvulle. Käsitöitä harrastavana tuli erityisesti kiinnitettyä huomiota erilaisiin kädentöihin.
 Vuosi 1888


 Kätevää käyttöä sanomalehtipaperille. Pitäisköhän lähettää tämä niksi Pirkka-lehteen.:)

 Sisäpihalla oli lapsilla tilaa leikkiä ja siellä sijaitsi mm. yhteissauna.
Suutarinverstas. Vuosisadan vaihteessa Tampereella oli 42 suutaria ja isoisäni isä oli yksi heistä.
 Suutarin kodin seinällä oli tämä taulu. Tiukkaa oli mutta jotenkin kumminkin selvittiin.
Ihana aamupesupaikka.
Isonäidinneliöitä isoäitini aikaan.
 Tässä leikkikaluja 86-vuotiaan äitini lapsuudesta.
Lakananvetoa 20-luvun tyyliin.

Tyynen ja Ilman koti

1930-luvun kaupassa

 
 

Arabian Pilvet-maitokannu on todella kaunis...
..ja kaunotar on tämä seinävaatekin.
 Muistan lapsuudestani 60-ja 70-luvuilta kuinka kaikki matkamuistot ja koriste-esineet  laitettiin esille kirjahyllyyn ja lipastojen päälle.
Muistatteko maitopussit ja ajan ennen kahvinkeittimiä? Sininen Finelin pannu on 60-luvulta.

Ihana museo, jossa kannattaa ilman muuta vierailla, jos historia vähänkään kiinnostaa.

Amurista kävelimme Pyynikin torille, josta matkasimme bussilla hotellille. Huilasimme parisen tuntia ja lähdimme illalliselle keskustaan Viikinkiravintola Haraldiin.
 Valitsin listalta "Nokkosrannan Ahventa" valkoviinilasillisen kera ..nam, nam. Ruoka oli oikein hyvää.:)
 Illallisen jälkeen menimme vielä parille viinilasilliselle  Paappan kapakkaan, jossa on joka ilta jotain livemusiikkia.
  Tälläkertaa siellä esiintyi kaksi nuorta naista "Songbirds", joiden laulua ja soittoa  oli ilo kuunnella. Paikka on tosi kiva ja vaikka oli arki-ilta, niin väkeäkin oli mukavasti.

Tähän on hyvä nyt lopettaa. Viikonlopun aikana kirjoitan vielä kolmannen osa  viimeisen matkapäivän tapahtumista.
 

Hyvää Viikonloppua!

 Toivoo Seijasisko

Huom: olethan huomannut, että kuvia klikkaamalla voit nähdä ne halutessasi suurempina.

Matkakertomuksen muut osat:  

OSA 1:  http://seijasisko.blogspot.fi/2012/08/terveisia-tampereelta-osa-1.html
OSA 3: http://seijasisko.blogspot.fi/2012/09/terveisia-tampereelta-osa-3.html

torstai 30. elokuuta 2012

Terveisiä Tampereelta osa 1

Olin viime perjantaina  entisen työkaverini, ystäväni ja kaimani Seijan kanssa vesijumpalla Raatin uimahallissa. Uimareissu oli antoisa, sillä keksimme, että lähdemme käymään yhdessä parin päivän huvireissulla Tampereella.:)  Samana päivänä varasimme huoneen Tampereen kylpylästä ja maanantaina aamupäivällä  hyppäsimme junaan.
 Matka meni leppoisasti jutustellen ja käsitöitä tehden. Omat eväät otettiin mukaan. Seija oli keittänyt kahvit termospulloon ja leiponut mustikkapiirakkaa ja minä taas tehnyt eväsleivät oma leipomista  sämpylöistä.:)  Kiva kattaus, vai mitä? :)

 Juna saapui Tampereelle neljän maissa ja ..
..ehdimme sopivasti kylpylään kello viiden vesijumpalle.
 Tampereen kylpylä sijaitsee alle kymmenen minuutin bussimatkan päässä keskustasta. Liikkuminen on kätevää, kun paikallisbusseja kulkee monta kertaa tunnissa ja taksimatkakaan ei maksa keskustaan kuin 10 euroa.
 Hotellihuoneet ovat ihan viihtyisiä ja tilavia ja niissä on parvekkeetkin. Kylpyläosasto on aika pieni mutta viihtyisä sekin.
Illalliselle lähdimme keskustaan. Valitsimme ravintola Rosson näköalansa vuoksi, sillä näkymä Tammerkoskelle ja tehdasmiljööseen on valittu yhdeksi  Suomen kansallismaisemista.  Tilasin kanajuustopastaa, jota en nyt voi kauheasti kehua. Nälkä lähti kumminkin. Hotellille menimme takaisin jo kymmeneksi, mutta lähes puoleenyöhön asti  valvoimme ja juttelimme mukavia.

Tiistai-aamuna aamu-uinnin ja aamupalan jälkeen matkasimme bussilla rautatieasemalle, josta lähti kello 11. kaupunkikiertoajelu. Kiertoajelu maksoi 17 euroa ja kesti  n.kaksi tuntia.
 Kiertoajelulla nähtiin "kaupungin palat palat" . Kuvassa vuonna 1990 valmistunut Tampere talo, joka on Pohjoismaiden suurin konsertti- ja kongressikeskus. Tampere talolta bussi suuntasi Kalevan kaupunginosaan, jonka kuuluisin rakennus on 60-luvulla rakennettu arkkitehtipariskunta Irma ja Reima Pietilän suunnittelema Kalevan kirkko.

Sitten matka jatkui  Tampereen Tuomiokirkolle, jossa pysähdyttiin. Vaikka olen siellä ennenkin vieraillut, niin todella mielelläni vierailin kauniissa kirkossa uudestaan. Kirkko valmistui 1906 ja sen suunnitteli arkkitehti Lars Sonck .
Kirkon alttaritaulun "Ylösnousemus" on maalannut Mangus Enckell.
 Kirkon ehkäpä  kuuluisin taideteos on Hugo Simbergin Köynnöksenkantajat-fresko, joka kiertää parven reunaa ympäri. Teoksessa kaksitoista poikaa kantaa piikikästä ruusuköynnöstä. Poikien lukumäärä viittaa Jeesuksen opetuslapsiin. 

Oma isoisäni oli suutarin poika Tampereelta. Hän oli seitsemän vuotias vuonna 1905, kun hän meni kysymään Simbergiltä,  pääsisiko hän malliksi Köynnöksenkantajat-teokseen. Taitelija oli  sanonut ukille, että "sinun pitää mennä vielä kotiin kasvamaan." :) Köynnöksenkantaja pojat ovatkin vähän vanhempia n.kymmenen vuotiaita. Ukkini tunsi joitakin teoksen pojista.
Kirkosta löytyy muitakin Simbergin freskoja kuten "Haavoittunut Enkeli"  ja kuvan "Kuoleman puutarha", joka kuvaa Simbergin näkemystä  kuoleman jälkeisestä elämästä, jossa  luurangot hoitavat taivaallista puutarhaa ja odottavat paikalle saapuvaksi lisää ”puutarhureita”.

Simbergin maalaukset herättivät aikalaisissa paheksuntaa:  "Kuoleman Puutarhan"  luurangot ja alastomat köynnöksenkantajat olivat monien mielestä sopimattomia kirkkoon, puhumattakaan..
  Simbergin kattoon maalaamasta käärmeestä.
 Nykyään noita mestariteoksia onneksi arvostetaan ja omasta ja  monen muunkin mielestä Tampereen Tuomiokirkko on Suomen upein kirkko.

Nyt lopettelen, mutta Tampereen kiertoajelu jatkuu  seuraavassa  osassa :), jonka julkaisen lähipäivinä.

Mukavaa viikonjatkoa!
 

Toivoo Seija

Huom:Olethan huomannut, että kuvia klikkaamalla voit nähdä ne halutessasi suurempina

Matkakertomuksen jatko-osat :

OSA 2 : http://seijasisko.blogspot.fi/2012/08/terveisia-tampereelta-osa-2.html
 

lauantai 25. elokuuta 2012

"Olivia's Butterfly" -myssyn suomennos

Löysin sattumalta “Olivian Perhosmyssy”-mallin  englanninkielellä Raverlystä ja ihastuin sen kauneuteen ja helppouteen. Aikaa yhden aikuisen myssyn tekoon meni vain 2,5 tuntia. Sain luvan suomentamiseen mallin suunnittelijalta, amerikkalaiselta 
Valerie Whitteniltä ja hän aikoi laittaa suomennuksen myös Ravelryyn.

OLIVIAN PERHOSMYSSY 
 Original pattern "Olivia's  Butterfly"/Alkuperäinen ohje englanniksi  HERE/TÄÄLLÄ 

Merkkien selitykset:
 kjs=ketjusilmukka, ks=kiinteäsilmukka, p=pylväs, ps=piilosilmukka 
  
Myssyn kokoja voi  säädellä langan paksuuden, koukun koon ja lisäyskerrosten määrillä. 




 

  Kuvan myssyssä lankana Dropsin Paris (50g=75m), koukku 3,5, koko L. Lankaa meni n. 70 gr.
  Kuvan myssyn tein seuraavan ohjeen mukaan: 
Krs 1: 3kjs, 11p ensimmäiseen ketjusilmukkaan, yhdistä renkaaksi piilosilmukalla.
Krs 2: 2 kjs (ei lasketa kerroksen aloituspylvääksi) 2 p joka pylvääseen, yhdistä renkaaksi piilosilmukalla.( 2kjs+24p)
Krs 3: 2kjs *2 p ensimmäiseen silmukkaan ja 1 p seuraavaan ed. krs:n pylvääseen* toista koko kerros loppuun, yhdistä renkaaksi piilosilmukalla.(2kjs+36p)
Krs 4: 2kjs *2p ensimmäiseen silmukkaan ja 2 p seuraaviin ed. krs:n pylväisiin* toista koko kerros loppuun ja yhdistä renkaaksi piilosilmukalla.(2kjs+48p.)
Krs 5: 2kjs *2p ensimmäiseen silmukkaan ja 3 p seuraaviin ed. krs:n pylväisiin* toista koko kerros loppuun ja yhdistä renkaaksi piilosilmukalla.(2kjs+60p)
Krs 6:  2kjs *2p ensimmäiseen silmukkaan ja 4 p seuraaviin ed. krs:n pylväisiin* toista koko kerros loppuun ja yhdistä renkaaksi piilosilmukalla. ( 2kjs+72)
eli joka lisäyskerroksella tulee aina 12 silmukkaa lisää.  
Kerrokset 7-12 : Virkkaa kaikki kuusi kerrosta pylväitä ilman lisäyksiä ja aina alkuun 2 kjs ja lopetus 1ps.
Krs 13: 2 kjs , 30p, 15kjs, hyppää 14 silmukan yli ja jatka virkkaamalla pylväitä kerros loppuun.
Krs 14: 2kjs, 30 p, 15 kjs, hyppää 15 ketjusimukan yli ja  jatka virkkaamalla pylväitä kerros loppuun.
Krs 15-16: toista kerrosta 14.
Krs 17: 1 kjs, 30 ks, 7 kjs, niputa ketjusilmukkakerrokset virkkaamalla kiinteä silmukka niiden ympäri yläreunan seitsemänteen pylvääseen, 7 kjs ja kiinteitä silmukoita kerros loppuun ja yhdistä piilosilmukalla. Päättele.

Tässä kuva  Matleenan koevirkkaamamasta  Perhosmyssystä, jossa lankana Novitan Tennessee.( 100 g = 214 m ) Koukku 3.5mm. Koko L. Langanmenekki 60g. Koska Tennessee on vahvuudeltaan ohuempi kuin Paris lanka niin Matleena virkkasi myssyyn kaksi lisäyskerrosta enemmän kuin ohjeessa.


Tässä kuva tekemästäni pienen lapsen myssystä. Lankana Novitan Blues(50g=89m), koukku 4, langanmenekki n.50g. Lapsen myssyyn tein yhteensä 15 kerrosta eli vähensin yhden lisäyskerroksen (krs 6) ja pylväskerroksen(7) Ketjusilmukkaketjut aloitin kerroksella 11.  21  silmukan jälkeen,  hyppäsin yli 9 silmukkaa ja tein ketjuihin aina 10 silmukkaa.

 Kommentoikaa, jos ohje tuottaa ongelmia tai  huomaatte ohjeessa virheitä.

Mukavia hetkiä käsitöiden parissa! 

Toivoo Seijasisko